Genneper Parken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Genneper Parken is een natuur-, sport- en recreatiegebied in het zuiden van Eindhoven. Het is genoemd naar de buurtschap Gennep en behoort tot een van de grootste parken in Nederland.

Genneper Parken
De Genneper Watermolen
Type Stadspark
Locatie Eindhoven
Oppervlakte 250 ha

Beekdalgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebied Genneper Parken is gelegen in en langs de riviertjes de Dommel en de Tongelreep, waarvan vooral de laatste haar natuurlijke karakter heeft weten te behouden en sterk meandert. Dit beekdalgebied behoort tot de ecologische hoofdstructuur van Nederland. Hier zijn diverse kortere wandelroutes uitgezet en men kan daarnaast langs de Tongelreep naar Aalst en verder lopen. In tegenovergestelde richting loopt het Airbornepad Market Garden, dat van Lommel naar Arnhem voert. Door een aantal natuurontwikkelingsprojecten hoopt men het gebied nog gevarieerder te maken.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het Heempark Frater Simon Deltour is een heemtuin die, op een terrein van drie ha, honderden inheemse plantensoorten herbergt. deze zijn gegroepeerd in een twintigtal Brabantse landschapstypen. Vanaf 1983 wordt dit park beheerd door vrijwilligers. Het park is vernoemd naar frater Simon Deltour, een broeder die actief was op Eikenburg.

Gesloten[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het Milieu Educatiecentrum (MEC) bevond zich naast de Genneper Watermolen te Gestel. Tot december 2008 kon men hier permanente en wisselende tentoonstellingen op het gebied van natuur en milieu bezoeken. Ook werden hier projecten op het gebied van milieu-educatie georganiseerd, bijvoorbeeld voor kinderen. Na jaren van leegstand is het gebouw sinds januari 2019 - bij wijze van leegstandsbeheer - in gebruik door Facet, adviesbureau voor duurzame ontwikkeling en het Gilde Sint Joris.