Genneper Parken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Genneper Parken is een natuur-, sport- en recreatiegebied in het zuiden van Eindhoven. Het is genoemd naar de buurtschap Gennep en behoort tot een van de grootste parken in Nederland.

Natuur en Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebied Genneper Parken is gelegen in en langs de riviertjes de Dommel en de Tongelreep, waarvan vooral de laatste haar natuurlijke karakter heeft weten te behouden en sterk meandert. Dit beekdalgebied behoort tot de ecologische hoofdstructuur van Nederland. Hier zijn diverse kortere wandelroutes uitgezet en men kan daarnaast langs de Tongelreep naar Aalst en verder lopen. In tegenovergestelde richting loopt het Airbornepad Market Garden, dat van Lommel naar Arnhem voert. Door een aantal natuurontwikkelingsprojecten hoopt men het gebied nog gevarieerder te maken.

Genneper watermolen
  • Het Milieu Educatiecentrum (MEC) bevindt zich naast de Genneper watermolen te Gestel. Men kan hier permanente en wisselende tentoonstellingen op het gebied van natuur en milieu bezoeken. Ook worden hier projecten op het gebied van milieu-educatie georganiseerd, bijvoorbeeld voor kinderen.
  • Het Heempark Frater Simon Deltour herbergt, op een terrein van 3 ha, honderden inheemse plantensoorten die zijn gegroepeerd in een twintigtal Brabantse landschapstypen. Vanaf 1983 wordt dit park beheerd door vrijwilligers. Het is vernoemd naar Frater Simon Deltour, als broeder actief op Eikenburg, waar hij de liefde voor de natuur bijbracht aan zijn leerlingen.
  • De Genneper Hoeve is een biologische boerderij die geopend is voor het publiek. Hier is ook een kaasmakerij aan verbonden.
  • Het Eindhoven Museum is ontstaan vanuit de experimentele archeologie. Men probeerde de bouw van een huis uit de IJzertijd te reconstrueren, en vervolgens is een compleet dorp uit die tijd opgezet. Later is ook een Middeleeuws dorpje nagebouwd. Dit alles is open voor bezoekers.