Genootschap Onze Taal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Genootschap Onze Taal
Voormalig hoofdkantoor Raamweg
Hoofdkantoor Den Haag

Het Genootschap Onze Taal is een Nederlandse vereniging voor taalliefhebbers. De bekendste uiting van het genootschap is het tijdschrift Onze Taal dat tienmaal per jaar verschijnt. Een belangrijk onderdeel van Onze Taal is verder de Taaladviesdienst, waar mensen telefonisch en schriftelijk terechtkunnen met al hun praktische vragen over de Nederlandse taal. Ook geeft het genootschap informatie over de Nederlandse taal door middel van een website, de elektronische nieuwsbrieven Taalpost en TLPST, boeken (bijvoorbeeld de Spellingwijzer Onze Taal) en het tweejaarlijkse Onze Taal-congres.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De vereniging 'Genootschap Onze Taal' werd op 16 mei 1931 door dertig taalpuristen opgericht. Zij maakten zich zorgen over het groeiende aantal germanismen in het Nederlands. Vanaf de jaren 1950 kregen andere onderwerpen steeds meer aandacht en werd onder leiding van taalkundige Jan Veering academische kennis belangrijker. Van een vereniging voor taalpuristen werd het genootschap een podium voor taalliefhebbers. Het is bedoeld voor iedereen die belangstelling heeft voor taal, niet alleen deskundigen. Het genootschap heeft (anno 2021) circa 22.000 leden. Alle leden ontvangen tien keer per jaar het tijdschrift Onze Taal.

De Taaladviesdienst bestaat sinds 1985.

Erelidmaatschap[bewerken | brontekst bewerken]

Onze Taal heeft enkele malen een erelidmaatschap toegekend: in 1995 werd Marten Toonder tot erelid van het genootschap benoemd, in 2007 viel die eer te beurt aan Kees van Kooten en Wim de Bie, telkens vanwege hun buitengewone verdiensten voor de Nederlandse taal.

Externe links en referenties[bewerken | brontekst bewerken]