Gens Calpurnia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De gens Calpurnia was een plebeïsch geslacht uit Rome. De Calpurnii claimde afstammelingen te zijn van Calpus, de derde zoon van Numa Pompilius. Op enkele munten van deze gens werd dan ook het portret van Numa afgebeeld.

Hoewel de Calpurnii met de vroegste geschiedenis van Rome verbonden waren, komen zij in de bronnen pas naar voren tijdens de eerste Punische Oorlog (264 - 241 v.Chr.). Pas in de tweede eeuw v.Chr. wist een Calpurnius voor het eerst het ambt van consul te bereiken. (Gaius Calpurnius Piso, consul in het jaar 180 v.Chr.) Tijdens het verdere verloop van de tweede en eerste eeuw v.Chr. zouden echter vele Calpurnii hem volgen en wist de gens Calpurnia uit te groeien tot een van de invloedrijkste geslachten binnen de Romeinse politiek.

De gens Calpurnia was onderverdeeld in een viertal families, die te herkennen zijn aan de cognomina Bestia, Bibulus, Flamma en Piso. De Calpurnii Pisones waren op hun beurt nogmaals onderverdeeld in twee takken en herkenbaar aan de agnomina Caesoninus en Frugi.

Gens Calpurnia Bestia[bewerken]

Gens Calpurnia Bibula[bewerken]

Gens Calpurnia Flamma[bewerken]

Gens Calpurnius Piso[bewerken]

Gens Calpurnius Piso Caesoninus[bewerken]

Gens Calpurnius Piso Frugi[bewerken]