Genyornis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Genyornis
Fossiel voorkomen: Pleistoceen
Genyornis BW.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Anseriformes (Eendvogels)
Familie:Dromornithidae
Geslacht
Genyornis
Afbeeldingen Genyornis op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Genyornis is een uitgestorven niet-vliegende vogel uit Australië. Dit dier behoort tot de familie Dromornithidae (dondervogels) uit de orde van de eendachtigen. Er is één soort, G. newtoni.

Genyornis was 2-2.5 m hoog met een gewicht van 220-240 kg. Het voedingspatroon van de dondervogels is een punt van discussie. In het geval van Genyornis zijn er meerdere aanwijzingen voor een herbivoor dieet. Analyse van aminozuren in de eischalen ondersteunen een herbivore leefwijze en fossielen van Genyornis zijn in enkele afzettingen in grote aantallen gevonden, wat er ongewoon is voor grote roofdieren.

Genyornis was een tijdgenoot van de Aboriginals en de vogel komt voor in grotschilderingen in Arnhem Land. Fossielen uit Cuddie Springs in New South Wales, met een ouderdom van 31.000 jaar de jongst bekende resten van een dondervogel, zijn samen gevonden met menselijke artefacten. Welke rol de mens heeft gespeeld in het uitsterven van Genyornis en de andere Australische megafauna is nog steeds een groot discussiepunt. Waarschijnlijk was er sprake van een combinatie van verschillende factoren, zoals bejaging door de mens en klimaatsveranderingen. Meerdere vrijwel complete skeletten van deze dondervogel werden in 1896 gevonden bij Lake Callabonna in South Australia. Behalve bij Cuddie Springs en Lake Callabonna zijn ook in andere delen van New South Wales, Victoria en South Australia fossielen van Genyornis gevonden, zoals in de Naracoorte Caves. Van Genyornis zijn enkele vrijwel complete eieren gevonden.