Geodeet (landmeetkunde)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een geodeet aan het werk

Een geodeet of landmeter is een landmeetkundige, een beoefenaar van de geodesie.

Een geodeet is vaak in dienst van een overheidsinstelling zoals het kadaster of bij een ingenieursbureau. Ook wordt van zijn expertise gebruikgemaakt bij de aanleg van een nieuwe spoorlijn. Een geodeet moet rekening houden met milieuwetgeving, technische mogelijkheden en de te maken kosten. Hij bepaalt oppervlaktes door middel van cartografie.

Officiële definitie[bewerken]

De landmeter is de vakspecialist die het openbare of private onroerend eigendom, gebouwd of niet, zowel boven- als ondergronds, identificeert, afpaalt, opmeet, schat, met inbegrip van de werken die er worden uitgevoerd en die de registratie ervan regelt, alsook die van de eraan verbonden zakelijke rechten. Bij uitbreiding bestudeert, ontwerpt en stuurt hij de ruimtelijke ordening en planning, zowel landelijk als stedelijk. Hij getuigt van technische, juridische, economische, landbouwkundige en sociale kennis, die met de hierboven aangehaalde onderwerpen in verband staat[1].

Geschiedenis[bewerken]

In Nederland speelde de landmeter een belangrijke rol in de Middeleeuwen en later bij het vastleggen van eigendom en de uitvoering van civiel-technische werken. Vaak werd het beroep gecombineerd met dat van wijnroeier en bijvoorbeeld vestingbouwer of een andere ingenieursfunctie[2].

Landmeters[bewerken]

Enkele bekende landmeters zijn:

Zie ook[bewerken]