Geoglief

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Long Man, Wilmington
Atacama-reus - Chili
Cerne Abbas-reus
Brasilia in Brazilië, de afbeelding van een vliegtuig (Plano Piloto, 1956), of vogel
Geoglief in Cuzco (ca. 1860), de vesting Sacsahuman in het noorden van de stad geeft de kop van een liggend dier (EL PUMA YACENTE, poema) weer, de omtrek is door de nog bestaande inka-muur weergegeven. Vanaf de kop zijn duidelijk de in een dierenstaart overgaande rug en de beide aangetrokken benen te herkennen. De rug loopt over in een bergrivier, de beenomtrekken zetten zich af op de oever van de Sapi (rivier).

Een geoglief is een tekening in of op de aarde. Vaak wordt aan zo'n een tekening een bijzondere betekenis gegeven, er zijn theorieën dat met deze tekens communicatie mogelijk is (zie semiotiek).

In plaats van een tekening van een mens of dier worden ook geometrische figuren gevonden, ook doolhoven, labyrinten, spiralen en rechte lijnen komen voor.

De tekeningen worden gemaakt door materiaal weg te halen (zoals de Nazcalijnen) of door de figuur met materialen, bijvoorbeeld stenen, op te bouwen (zoals steenformaties of turflabyrinten). Geogliefen die opgebouwd zijn met materialen worden positief genoemd, als een geoglief wordt gemaakt door juist materiaal weg te halen wordt het negatief genoemd. Opmerkelijk is dat de stenen die weggehaald zijn bij de aanleg bij de Nazcalijnen nog als nette stapeltjes terug te vinden zijn langs de lijnen.

Locaties[bewerken]

Geogliefen komen overal ter wereld voor. Vaak worden ze teruggevonden in afgelegen en kale gebieden, zoals woestijnen of heuvels. Dit hoeft niet te betekenen dat ze alleen op deze plekken werden aangelegd. Na jaren kan landbouw of stedenbouw de oorspronkelijke tekening verwoest hebben.

De Nazcalijnen zijn uitzonderlijk goed bewaard gebleven door de extreme weersomstandigheden, maar in andere gebieden kan plantengroei de tekeningen tot op heden verbergen. Overigens zijn ook de Nazcalijnen niet ongeschonden gebleven, voordat het gebied werd beschermd zijn de afbeeldingen door de bandensporen van terreinwagens en motoren verstoord.

Ook leylijnen worden in verband gebracht met geogliefen. Geogliefen stammen niet allemaal uit de oudheid, er zijn ook veel nieuwe geogliefen gemaakt door kunstenaars van de land art-beweging. Ook de landwinningsprojecten zoals Palm Islands worden als geoglief gezien.

Bekende geogliefen[bewerken]

Bekende geogliefen zijn:

Stedenbouwkundig[bewerken]

Er zijn ook stedenbouwkundige geogliefen, bijvoorbeeld:

Zie ook[bewerken]

Afbeeldingen[bewerken]