Georg Dertinger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Georg Dertinger

Georg Dertinger (Berlijn, 25 december 1902 - Leipzig, 21 januari 1968) was een Duits politicus en journalist. Hij studeerde rechtswetenschappen en economie. Hij werkte als journalist en redacteur voor de Magdeburger Vokszeitung en de krant van de nationalistische oud-strijders organisatie Stahlhelm. Dertinger was lid van de Deutschnationale Volkspartei en stond sinds het begin van de jaren '30 in contact met de katholieke politicus Franz von Papen. In 1933 maakte hij deel uit van de Duitse delegatie die een concordaat sloot met het Vaticaan (Franz von Papen en mgr. Ludwig Kaas hadden de leiding over de Duitse delegatie).

Na het sluiten van het concordaat was Dertinger vanaf 1934 medewerker bij diverse regionale en provinciale kranten.

In 1945 was Dertinger medeoprichter van de Oost-Duitse afdeling van de CDU (Christelijk Democratische Unie) en lid van het partijbestuur. Van 1949 tot 1953 was hij lid van de Volkskammer (parlement) en minister van Buitenlandse Zaken van de DDR. Op 6 juli 1950 sloot hij een verdrag met Polen over de Oder-Neissegrens.

Op 15 januari 1953 werd Dertinger gearresteerd en "ontmaskerd" als spion. Tijdens een showproces werd hij tot 15 jaar tuchthuis veroordeeld. Dertinger zat in Bautzen gevangen en kwam in 1964 vrij. Sindsdien werkte hij voor een uitgeverij.

Zie ook[bewerken]