George Graff

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf George Adam Graff)
George Graff
Leeuw (1951), top achtergevel, stadhuis van Gouda
Persoonsgegevens
Volledige naam Georg Adam Graff
Geboren Rotterdam, 2 augustus 1900
Overleden Den Haag, 1976
Geboorteland Nederland
Beroep(en) beeldhouwer, medailleur
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Georg Adam (George) Graff (Rotterdam, 2 augustus 1900Den Haag, 1976) was een Nederlands beeldhouwer en medailleur.[1]

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Graff was een erkende zoon van George Adam Graff en Anna Margaretha van Meurs. Hij werkte als leerling in het atelier van Johan Coenraad Altorf en volgde daarnaast de avondopleiding aan de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag bij Bon Ingen-Housz. Later kreeg hij aanwijzingen van Toon Dupuis.[2]

Hij werkte enige tijd bij de uitvoerder Henk Hagedoorn. In de tweede helft van de jaren 20 opende hij een eigen atelier in Den Haag. Hij maakte beelden in hout, brons en steen en kleiner werk in ivoor, veelal mens- en dierfiguren, maar ook kaarsen.[3] Graff werkte als uitvoerder voor beeldhouwers in de regio, onder wie Gra Rueb en Dirk Wolbers.[4] Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloot hij zich niet aan bij de Nederlandsche Kultuurkamer, met als excuus dat hij door een gebrek aan materiaal zijn werk als kunstenaar niet kon uitoefenen.[2] Na de oorlog werkte Graff mee aan de restauratie van de Cunerakerk van Rhenen, de H.H. Jacobus- en Augustinuskerk in Den Haag en de Sint-Laurenskerk in Rotterdam.

Graff was aangesloten bij de Haagse Kunstkring[5] en was commissaris van de ballotagecommissie van de Nederlandsche Kunstkring. Hij exposeerde met beide verenigingen, onder andere in de Gotische Zaal in Den Haag.

Werken (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie George Graff van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.