George Albrecht van Oost-Friesland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
George Albrecht
1690-1734
George Albrecht van Oost-Friesland (Johann Conrad Eichler, 1718)
George Albrecht van Oost-Friesland (Johann Conrad Eichler, 1718)
Rijksvorst van Oost-Friesland
Periode 1708-1734
Voorganger Christiaan Everhard
Opvolger Karel Edzard
Vader Christiaan Everhard van Oost-Friesland
Moeder Everhadina Sophie zu Oettingen-Oettingen

George Albrecht van Oost-Friesland (30 juni 1690 - 12 juni 1734) was een zoon van Christiaan Everhard van Oost-Friesland en van Everhardina Sophie zu Oettingen-Oettingen. Hij volgde zijn vader in 1708 op als rijksvorst van Oost-Friesland.

Door de kerstvloed van 1717 werd het land zwaar getroffen. 2752 mensen kwamen om en veel land ging verloren. Verder bleef de strijd duren tussen de vorst en de standen. In zijn regeerperiode brak in 1726/27 de Appéloorlog uit, een nieuwe etappe in het conflict tussen de vorst en de standen. George Albrecht won deze strijd en zelfs Emden onderwierp zich. Door de slechte onderhandelingen die vervolgens werd gevoerd door de kanselier van George Albrecht, kwam het niet tot een vreedzame beëindiging van het conflict. Terwijl de kanselier en zijn vorst een strenge bestraffing wensten van de opstandelingen, kregen zij amnestie van de keizer.

George Albrecht stichtte in 1729/1730 de zeilhaven Carolinensiel, thans een museumhaven. De haven was genoemd naar zijn tweede echtgenote Sophia Carolina van Brandenburg-Kulmbach, dochter van Christiaan Hendrik van Brandenburg-Kulmbach. Hij was een eerste maal getrouwd geweest met Sophia Louise van Nassau-Idstein.

In 1715 gaf George Albrecht toestemming voor het eerste hengstenstamboek ter wereld. Om het alcoholisme in zijn land onder controle te krijgen, verbood George Albrecht in 1731 het klootschieten. Hij verbood deze evenementen wegens het vele zuipen, eten, schelden, vloeken en vechten. Dit verbod kwam evenmin de relatie tussen de vorst en zijn onderdanen ten goede.