George Bellows

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
George Wesley Bellows

George Wesley Bellows (Columbus, Ohio, 12 augustus 1882 - New York, 8 januari 1925) was een Amerikaans kunstschilder en lithograaf. Hij wordt gerekend tot het Amerikaans realisme en was verwant met de Ashcan School.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Bellows was de zoon van een architect en studeerde Engelse literatuur aan de Ohio State University. Na drie jaar brak hij zijn studie af, trok naar New York en werd daar illustrator. Hij schreef zich in aan de New York School of Art van William Merritt Chase en ontmoette daar zijn grote voorbeeld en levenslange vriend Robert Henri. Onder invloed van Henri, die als voorman gold van de Ashcan School, begon ook Bellows te schilderen in de stijl van het Amerikaans Realisme, geïnspireerd door het leven in de grote stad, meer in het bijzonder New York.

Bellows ontwikkelde een eigen stijl die opviel door de snelle penseelstreken, met een voorliefde voor het schilderen van arbeiders, vaak op bouwplaatsen, en gestreste mensen in de drukte. Ook maakte hij landschappen en zeegezichten. Op latere leeftijd zou hij zich vooral toeleggen op de portretkunst. Veel van zijn werk is vrij donker van toonzetting. Bellows bleef ook zijn hele leven werken als illustrator, onder meer voor Vanity Fair en Harper's Weekly. Na 1916 richtte hij zich verder op commerciële lithografie en trok de aandacht met een serie litho's van bokswedstrijden.

In 1913 was Bellows medeorganisator van de Armory Show, waar hij ook zelf exposeerde. Hij was lid van de National Academy of Design en in 1916 medeoprichter van de Society of Independent Artists. Daarnaast doceerde hij vanaf 1911 aan de Art Students League of New York.

Bellows huwde in 1919 met Emma Story, met wie hij twee dochters kreeg. Hij overleed in 1925, op 42-jarige leeftijd. In 1926 vond een grote overzichtstentoonstelling van zijn werk plaats in het Metropolitan Museum of Art te New York.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Claudia Meifert: Bellows, George Wesley. In: Allgemeines Künstlerlexikon (AKL). Die Bildenden Künstler aller Zeiten und Völker. Saur, München und Leipzig 1991ff., ISBN 3-598-22740-X
  • Jane Myers, Linda Ayres: George Bellows. The Artist and his Lithographs, 1916–1924. Catalogus Amon Carter Museum, New York 1988.
  • Michael Quick et al.: The Paintings of George Bellows. Catalogus Amon Carter Museum und Los Angeles County Museum of Art, New York 1992.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie George Wesley Bellows.