George Carlin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
George Carlin
George Carlin, 4 april 2008
Algemene informatie
Volledige naam George Denis Patrick Carlin
Geboren New York, 12 mei 1937
Overleden Santa Monica, 22 juni 2008
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1956-2008
Beroep komiek, acteur, publicist
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

George Denis Patrick Carlin (New York, 12 mei 1937Santa Monica, 22 juni 2008) was een Amerikaanse stand-upcomedian, acteur en publicist.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Carlin groeide op in een buurt in Manhattan. Hij en zijn vrienden noemden deze buurt "White Harlem", omdat dat stoerder klonk dan "Morningside Heights".

Carlin werd rooms-katholiek opgevoed, maar ontwikkelde zich tot een heftig verdediger van het atheïsme. In interviews zowel als in optredens nam hij vaak het katholicisme en het geloof in het algemeen op de korrel. Hij wierp het idee op van het "Frisbeetarianism" als parodie op een echte religie, met als centraal geloofspunt dat in deze godsdienst de ziel na de dood op het dak terechtkomt, op een plaats waar niemand aan kan komen. Ook verdedigde hij in een bepaalde sketch de aanbidding van de zon omdat je die kunt zien. Bidden deed hij in deze sketch tot Joe Pesci (die in het echte leven een goede vriend van hem was), omdat hij een goed acteur is en ook omdat hij eruitziet als een man die dingen voor elkaar krijgt.

Carlin had tijdens zijn leven veel last van hartproblemen. Hij overleefde drie hartaanvallen, die hem regelmatig dwongen om zijn drankgebruik en levensstijl aan te passen. Op 22 juni 2008 werd Carlin opgenomen in het ziekenhuis van Santa Monica na klachten over pijn op de borst. Hij overleed later die dag ten gevolge van hartfalen. Carlin werd 71 jaar.[1]

Thema's[bewerken | brontekst bewerken]

Carlins thema's hebben redelijk wat controverse veroorzaakt in de Amerikaanse media. Zijn meest voorkomende stokpaardje is de "bullshit" van het mensdom. Hieronder vallen moord, massamoord, oorlog, verkrachting, corruptie en andere minder fraaie aspecten van de menselijke beschaving. Deze thema's worden gewoonlijk in een misantropische en nihilistische context gebracht.

Als voorbeeld dit citaat:

"I look at it this way... For centuries now, man has done everything he can to destroy, defile, and interfere with nature: clear-cutting forests, strip-mining mountains, poisoning the atmosphere, over-fishing the oceans, polluting the rivers and lakes, destroying wetlands and aquifers... so when nature strikes back, and smacks him on the head and kicks him in the nuts, I enjoy that. I have absolutely no sympathy for human beings whatsoever. None. And no matter what kind of problem humans are facing, whether it's natural or man-made, I always hope it gets worse.

— Carlin in Life is Worth Losing

Vertaald:

"Ik bekijk het zo... Door de eeuwen heen, heeft de mensheid al het mogelijke gedaan om de natuur te vernietigen, te besmeuren en te dwarsbomen: wouden kaalkappen, bergen opblazen, de atmosfeer vergiftigen, oceanen leegvissen, rivieren en meren vervuilen, moerassen en aquifers vernietigen... Dus wanneer de natuur terugslaat, en 'm op z'n kop slaat en 'm in z'n noten trapt, daar geniet ik van. Ik heb geen medelijden voor mensen. Geen. En ongeacht voor welke problemen mensen staan, ongeacht of het natuurlijk of door eigen toedoen is, hoop ik altijd dat het erger wordt."

— Carlin in Life is Worth Losing

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie George Carlin van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.