George Crum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
George Crum met zijn tante Kate.

George "Speck" Crum (1822-1914) was een kok van Afro-Amerikaanse en Indiaanse afkomst en de zoon van een Amerikaans jockey. Hij was de chef-kok van het restaurant Moon's Lake House, een resort in Saratoga Springs, New York en is bekend geworden als degene die de aardappelchips uitvond.

Uitvinding van chips[bewerken]

Op 24 augustus 1853 deed een klant zijn beklag dat de door Crum geserveerde patat friet veel te dik en klef was en ook niet zout genoeg. De boze kok was danig gefrustreerd door deze opmerking en hij, bekend om zijn sarcasme, besloot daarom maar helemaal aan de klachten van de klant tegemoet te komen: hij sneed de aardappelen flinterdun, frituurde deze tot gekrulde chips en gooide er flink wat zout overheen. Toen de chips klaar waren serveerde hij ze aan de klant die ze met veel smaak opat. Andere klanten in het restaurant wilden ook wel deze nieuwe lekkernij proeven . De chips werden razend populair en werden bekend als een lokale delicatesse onder de naam Saratoga Chips.

Plaatselijke overleveringen vertellen dat de moeilijke klant in Saratoga Springs niemand minder dan de spoorwegmagnaat Cornelius Vanderbilt was.

Crum heeft zijn vinding nooit gepatenteerd of geprobeerd om zijn aardappelchips zelf te distribueren; desondanks waren zijn chips in een korte tijd een internationaal fenomeen dat via een aantal eerzuchtige ondernemers in snackvoedsel alom bekend werd.

In 1860 opende Crum zijn eigen restaurant, "Crumbs House," nabij Saratoga Lake, waar hij een groeiende clientèle kreeg. Een van de speciale attracties in zijn restaurant was een mand vol met chips die hij op elke tafel plaatste.

Crum sloot zijn restaurant in 1890. Hij overleed op 22 juli 1914 op 92-jarige leeftijd.

In 1895 was William Tappendon de eerste die de aardappelchips produceerde voor verkoop in de supermarkten. In 1926 introduceerde ene Laura Scudder het concept voor het verpakken van chips in papieren zakken, waarmee de "zak chips" geboren was.

Een van meest succesvolle chipsondernemers was de zakenman Herman Lay. Hij richtte de firma Lay’s op in Nashville en maakte het product bekend in de gehele Verenigde Staten. Tegenwoordig is de totale chipsproductie in de Verenigde Staten goed voor 6 miljard dollar per jaar.

Externe link[bewerken]