George I van Saksen-Meiningen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
George I
1761-1803
George I van Saksen-Meiningen
Hertog van Saksen-Meiningen
Periode 1763-1803
Voorganger Anton Ulrich
Opvolger Bernhard II
Vader Anton Ulrich van Saksen-Meiningen
Moeder Charlotte Amalia van Hessen-Philippsthal
Dynastie Wettin

George Frederik Karel (Frankfurt am Main, 4 februari 1761Meiningen, 24 december 1803) was van 1763 tot 1803 hertog van Saksen-Meiningen. Hij was de vierde zoon van hertog Anton Ulrich en Charlotte Amalia van Hessen-Philippsthal.

Hij verloor reeds in 1763 zijn vader, waarna zijn moeder namens hem en zijn broer Karel Willem het land bestuurde. Hij groeide op te Meiningen en nam in 1781 dienst in het leger van Oostenrijk, maar verliet dit weer in 1782 om samen met zijn broer het land te regeren. In datzelfde jaar trad hij in het huwelijk met Louise Eleonore van Hohenlohe-Langenburg. Uit deze verbintenis werden drie kinderen geboren:

George kreeg na Karel Willems dood in 1782 de regering alleen in handen. Hij voerde in zijn land de primogenituur in, waardoor hij slechts door zijn oudste zoon zou worden opgevolgd. Door zijn zuinige beleid en het aanboren van nieuwe bronnen van inkomsten werd de welstand van Saksen-Meiningen verhoogd en kon de niet onaanzienlijke staatsschuld worden afgelost. Hij stierf op 25 december 1803 en werd opgevolgd door zijn minderjarige zoon Bernhard II, namens wie zijn weduwe tot 1821 het land regeerde.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Georg I, Duke of Saxe-Meiningen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.