Naar inhoud springen

George Lazenby

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
George Lazenby
Lazenby tijdens de 2008 Big Apple Convention in Manhattan.
Algemene informatie
Volledige naam George Robert Lazenby
Geboren Goulburn, 5 september 1939
Land Vlag van Australië Australië
Werk
Jaren actief 1965–
Beroep acteur, model
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

George Robert Lazenby (Goulburn, Nieuw-Zuid-Wales,[1] 5 september 1939) is een Australisch acteur en model. Hij is het bekendst als eenmalige vertolker van de rol van James Bond, in On Her Majesty's Secret Service (1969).

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Op zijn 18e ging Lazenby als dienstplichtig militair in het Australische leger. Daar was hij lid van de Special Forces, een elitaire commando eenheid. Later werkte Lazenby als sportinstructeur bij het leger, in welke functie hij soldaten trainde in vechtsport. Nadat hij in 1961 uit militaire dienst kwam werkte hij als autodealer. Lazenby bleef deze baan behouden totdat hij in 1964 ontdekt werd door een modellenbureau. Korte tijd later kreeg Lazenby een lucratief contract bij een Britse modeketen en hij vertrok naar het Verenigd Koninkrijk. Binnen korte tijd groeide hij uit tot het best betaalde topmodel van Europa.

De Bondfilm[bewerken | brontekst bewerken]

Rond deze periode stopte Sean Connery met het spelen van James Bond. De producenten gingen op zoek naar een vervanger en kwamen per toeval in aanraking met George Lazenby. Producent Albert R. Broccoli zat namelijk aan een tafel naast die van George Lazenby in een restaurant, toen Broccoli zag dat Lazenby grote overeenkomsten met de beroemde Britse spion vertoonde.

De producent gaf Lazenby z'n visitekaartje waarna Lazenby auditie deed. Tijdens de audities werd Lazenby vooral uitgekozen omdat hij een expert was in de vele vechtscènes die de film vereiste. Tijdens een van deze gevechten brak hij zelfs de neus van een stuntman. Terwijl de producenten dolenthousiast met hun nieuwe acteur waren, konden de critici de keuze niet begrijpen: waarom kies je een fotomodel die behalve een paar reclamespotjes geen enkele acteerervaring heeft?

On Her Majesty's Secret Service werd helaas geen groot succes en betekende meteen het einde van Lazenby's carrière: de acteur stapte zelf op. Dit was vreemd omdat de producenten juist erg tevreden over Lazenby's acteerprestaties waren en hem zelfs een contract voor 7 andere Bondfilms aanboden. Lazenby was echter van mening dat, in de hoogtijdagen van het hippietijdperk, niemand zat te wachten op een smoking dragende geheim agent. Volgens hem was de Bond reeks gedoemd te mislukken en lag voor hem zelf juist een gouden carrière in het verschiet. Nog meer Bondfilms zou zijn carrière alleen maar ophouden.

Later zou echter het tegenovergestelde waar worden: de Bondfilms groeiden uit tot een zeer succesvolle filmreeks terwijl Lazenby's carrière mislukte.

Toch vinden filmkenners Lazenby juist een van de betere Bondacteurs: Lazenby speelde de rol al aardig en zou waarschijnlijk heel veel in zijn rol zijn gegroeid als hij meer Bondfilms had gemaakt. De reden van de tegenvallende resultaten van On Her Majesty's Secret Service lagen, volgens filmkenners, dan ook niet in het acteerwerk van Lazenby maar meer in het feit dat de film totaal afwijkt van de gebruikelijke Bondformule.

Na de Bondfilm[bewerken | brontekst bewerken]

Na On Her Majesty's Secret Service is er nog maar weinig vernomen van de Australische acteur. Hij speelde nog in een aantal Hongkong-actiefilms en in de jaren negentig dook hij op als Mario in de erotische Emmanuelle-films met Sylvia Kristel. Naar eigen zeggen draagt hij het juk 'James Bond' nog altijd met zich mee. Daarom laat hij zich ook goed betalen als hij komt opdraven voor een signeersessie, interview of wat dan ook met de Bondfilms te maken heeft. Eind jaren negentig vertolkte hij de rol van major Charles in de tv serie "the Pretender". Ook had hij in 2000 een rol in de serie.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Filmografie als acteur
Jaar Titel Rol Opmerkingen
Film
1969 On Her Majesty's Secret Service James Bond Filmdebuut
1971 Universal Soldier Ryker
1972 Who Saw Her Die? Franco Serpieri
1974 Stoner Joshua Stoner
1975 The Man from Hong Kong Jack Wilton
1976 A Queen's Ransom George
1977 Cover Girls Michael televisiefilm
1977 The Kentucky Fried Movie Architect in segment "That's Armageddon"
1978 Death Dimension Hoofdinspecteur Gallagher
1978 The Newman Shame John Brandy televisiefilm
1979 Saint Jack Senator
1981 L'ultimo harem Prins Almalarik
1986 Never Too Young to Die Drew Stargrove
1987 Hell Hunters Heinrich
1992 Eyes of the Beholder Jack Wyman
1993 Emmanuelle Forever Mario televisiefilm
1993 Emmanuelle's Revenge Mario televisiefilm
1993 Emmanuelle in Venice Mario televisiefilm
1993 Emmanuelle's Love Mario televisiefilm
1993 Emmanuelle's Magic Mario televisiefilm
1993 Emmanuelle's Perfume Mario televisiefilm
1993 Emmanuelle's Secret Mario televisiefilm
1993 Gettysburg Generaal-majoor J. Johnston Pettigrew
1993 The Evil Inside Me Grandinetti
1994 Twin Sitters Leland Stromm
1996 Fox Hunt Chauncey
1998 Star of Jaipur John Steele
1999 Batman Beyond: The Movie Mr. Walker / The King televisiefilm, stemrol
2000 Four Dogs Playing Poker Carlo
2002 Spider's Web Leland De Winter
2003 Winter Break Campbell Grady
2012 Everything or Nothing Zichzelf / James Bond documentaire
2014 A Winter Rose Henry
2015 Hunter Generaal Bullmount
2016 Dance Angels Kapitein Hugo
2019 Passport to Oblivion Dr. Jason Love
Televisie
1978 Evening in Byzantium Roger Tory miniserie
1982 General Hospital Reginald Durban 5 afl.
1984 Rituals Logan Williams 9 afl.
1984 The Master Mallory 1 afl.
1990 Superboy Jor-El 2 afl.
1999-2000 The Pretender Major Charles 4 afl.
1999-2000 Batman Beyond Mr. Walker / King animatieserie, 3 afl., stemrol
2014 Legit Jack Jefferies 2 afl.

Privéleven[bewerken | brontekst bewerken]

Van 1971 tot 1995 was hij getrouwd met Christina Gannett met wie hij twee kinderen had. Zijn zoon overleed in 1994 op 20-jarige leeftijd aan een hersentumor. George Lazenby trouwde in 2002 met voormalige tennisster Pam Shriver. Samen hebben ze drie kinderen. Augustus 2008 vroeg Shriver de echtscheiding aan.

Op financieel gebied ging het stukken beter met Lazenby: hij begon een handel in aandelen en werd in de jaren 80 multi-miljonair. Lazenby bezit een ranch in Arizona, een landhuis in Australië, een villa in Los Angeles en appartementen in Londen en New York. Hij houdt zich bezig met dure sporten als auto- en motorracen, paardrijden, zeilen, golf en tennis.