George Martin (producer)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sir George Martin

George Martin (Londen, 3 januari 1926) wordt soms gezien als de vijfde Beatle, een titel die hij verdiende door zijn werk als producer, en later bij de meer gecompliceeerde nummers vaak ook als arrangeur, van alle Beatles-platen, op het album "Let It Be" na. Als waardering voor zijn verdiensten aan de muziekindustrie kreeg hij de titel Sir.

Martin sinds 1950 werkend voor EMI, werd in 1955 manager van het label Parlophone. In 1962 zette hij een auditie voor de Beatles op, het begin van een lange relatie, waarin Martins gedegen muzikale opleiding aan de Guildhall School of Music hielp het gat te overbruggen waardoor de band uiteindelijk het geluid kreeg waar ze naar streefden.

Na zijn periode als producer van de Beatles componeerde Martin filmmuziek onder andere voor de James Bondfilm Live and Let Die en produceerde hij nog diverse albums van onder andere Paul McCartney, de groep America en Jeff Beck. In 1997 produceerde hij het nummer Candle in the Wind van Elton John.

Om zeker te zijn welk album het laatste zou zijn dat hij ooit produceerde bracht hij in 1998 het album In My Life uit. Hiervoor bracht hij artiesten bij elkaar die hij, naast de Beatles, altijd al had gewaardeerd. Participerende artiesten zijn onder andere Jeff Beck, Phil Collins en Céline Dion. Het project leverde een aantal ongebruikelijke coverversies van Beatlenummers op.