George Robert (organist)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
George Robert achter het Müllerorgel in de Grote of St. Bavokerk te Haarlem

George Robert (Haarlem, 23 februari 1890 - Haarlem, 23 juli 1971)[1] was een Nederlandse musicus, Haarlems (stads)organist van de Grote of Sint-Bavokerk en het Haarlemse Concertgebouw en oratoriumdirigent.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

George Robert (uit te spreken op Franse wijze als Robèrt) groeide als jongste zoon van Willem Robert sr. op in een muzikale familie. Hij bezocht aanvankelijk de Kunstnijverheidsschool te Haarlem en de Rijksnormaalschool voor Tekenonderwijzers te Amsterdam. Hierna behaalde hij in 2 jaar tijd - in 1918 - het einddiploma voor orgel aan het Amsterdams Conservatorium bij Jean-Baptiste de Pauw.

In 1922 volgde George zijn broer Louis Robert op als stadsorganist in dienst van de gemeente Haarlem. In deze functie is hij tot 1955 werkzaam geweest. Op het door Christian Müller gebouwde hoofdorgel van de Grote of Sint-Bavokerk in Haarlem verzorgde hij geregeld concerten. Nadat het Cavaillé-Coll-concertorgel op instigatie van zijn broer Louis van het Paleis voor Volksvlijt naar het Haarlemse Concertgebouw was verplaatst, nam stadsorganist George Robert het in 1924 in gebruik. Ook op dit instrument gaf hij regelmatig concerten.

Dirigent[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1923 – 1966: Haarlemse Christelijke Oratorium Vereniging
  • 1946 – 1955: Heemsteedse Christelijke Oratorium Vereniging
  • 1956 – 1958: Haarlems Bach Ensemble[2]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]