George Rudolf van Legnica

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
George Rudolf van Legnica
1595 -1653
Jiří Rudolf Lehnický z Břehu 1653 av.jpg
Hertog van Brieg
Periode 1602-1612
Voorganger Joachim Frederik
Opvolger Johan Christiaan
Hertog van Legnica
Periode 1602-1653
Voorganger Joachim Frederik
Opvolger George III, Lodewijk IV & Christiaan
Vader Joachim Frederik van Brieg
Moeder Anna Maria van Anhalt
Dynastie Piasten

George Rudolf van Legnica of Jerzy Rudolf Legnicki (Oława, 22 januari 1595 - Wrocław, 14 januari 1653) was hertog van Legnica-Wołów vanaf 1602 (tot 1612 als medebestuurder met zijn broer en nadien alleen) en Brzeg (in 1602-1612 met zijn broer als medebestuurder). Hij was tevens een humanist, beschermheer van kunsten, componist en dichter en algemeen gouverneur van Silezië in de periode 1621-1628 en vanaf 1641.

Hij was de derde, maar tweede overlevende zoon van Joachim Frederick, hertog van Brzeg-Oława-Legnica-Wołów en van Anna Maria, dochter van Joachim Ernst van Anhalt.

Na de dood van hun vader in 1602, werden George Rudolf en zijn oudere broer Johan Christiaan, de opvolgers in zijn hertogdommen, maar omdat zij nog minderjarig waren, stonden zij onder de voogdij van hun moeder, de hertogin-weduwe Anna Maria (die ook regeerde over Oława als oprawa wdowia). Na de dood van Anna Maria in 1605, werd het regentschap waargenomen door hun tante van vaderszijde, Elisabeth Magdalena van Brieg en haar echtgenoot, Karel II van Podiebrad, hertog van Ziębice-Oleśnica tot 1609, toen Johan Christiaan meerderjarig verklaard werd en de regering opnam.

In 1612 bereikte ook George Rudolf de meerderjarigheid en kwamen de broers overeen hun gebieden te delen: George Rudolf kwam in het bezit van Legnica, Wołów, Złotoryja, Grodźca, Lubin, Prochowice, Wińsko, Wąsosz, Ryczeń en Rudna en Johan Christiaan kreeg Brzeg, Oława, Strzelin, Niemcza, Kluczbork en Byczyna. In 1616 nam George Rudolf ook het bestuur van Chojnów over. In 1614 volgde George Rudolf het voorbeeld van zijn broer en bekeerde zich tot het calvinisme.

Tijdens de Dertigjarige Oorlog leefde George Rudolf gedurende 15 jaar (1633-1648) in ballingschap als gevolg van de bezetting van zijn hertogdom door de keizerlijke troepen.

George Rudolf was een ontwikkeld heerser die de ontwikkeling van cultuur en wetenschappen steunde. Hij is gekend als de oprichter van de Biblioteca Rudolphina. Aan zijn hof verzamelden zich vooraanstaande geleerden; dichters en componisten, zoals Martin Opitz en Friedrich von Logau, die in Legnica asiel en bescherming vonden. Hij bevorderde ook de muzikale opvoeding. De hertog oefende zich tijdens compositiewedstrijden tijdens een verblijf in Frankfurt, en verzamelde drukken en manuscripten van muziekwerken. Hij ontmoette er een van de bekendste componisten van zijn tijd Heinrich Schütz, die zijn religieuze liederen Cantiones sacrae aan George Rudolf opdroeg.

In 1614 huwde George Rudolf met Sophie Elisabeth (Dessau, 10 februari 1589 - Legnica, 9 februari 1622), dochter van Johan George I van Anhalt-Dessau, de broer van George Rudolfs moeder Anna Maria. Het huwelijk eindigde kinderloos.

In 1624 hertrouwde George Rudolf met Elisabeth Magdalena (Oleśnica, 29 mei 1599 - Prochowice, 4 november 1631), dochter van Karel II van Podiebrad, hertog van Ziębice-Oleśnica en van Elisabeth Magdalena van Brieg, de zuster van George Rudolfs vader Joachim Frederik. Ook dit huwelijk eindige kinderloos.

Tweemaal weduwnaar geworden en zonder kinderen uit beide huwelijken, bleef George Rudolf de rest van zijn leven alleen. Zijn gebieden werden geërfd door zijn neven George III, Lodewijk IV en Christiaan, de overlevende zoons uit het eerste huwelijk van zijn broer Johan Christiaan, die in 1639 was overleden.