George Tenet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
George Tenet

George John Tenet (New York (New York), 5 januari 1953) is de voormalige directeur van de Central Intelligence Agency (CIA).

Tenet is een zoon van Griekse immigranten uit Griekenland en Albanië, en groeide op in Queens, een stadsdeel van New York. Zijn ouders hadden een Griekse supermarkt, waar hijzelf ook werkte. Tenet studeerde voor bachelor aan de Universiteit van Georgetown en behaalde een master aan de School of International Affairs van de Columbia-universiteit.

Tenet was onderdirecteur van de CIA van juni 1995 tot hij directeur werd op 11 juli 1997. Hoewel de directeur van de CIA normaal gesproken vervangen wordt als een nieuwe president geïnstalleerd wordt, bleef Tenet toen George W. Bush president werd.

Tenet kondigde op 2 juni 2004 zijn vertrek per 11 juli 2004 aan wegens “persoonlijke omstandigheden”. In de media werd gespeculeerd dat door de regering Bush op zijn vertrek zou zijn aangedrongen. De CIA heeft de afgelopen tijd enige blunders gemaakt. Zo had de organisatie de aanslagen van 11 september 2001 niet zien aankomen en ook de vermeende massavernietigingswapens in Irak zijn niet aangetroffen. Eind juli wordt het rapport van de commissie verwacht die de aanslagen van 11 september onderzoekt. Verwacht wordt dat de CIA stevige kritiek zal krijgen op de fouten die zijn gemaakt.

Tenet is getrouwd en heeft een zoon.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]