George Zoritch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
George Zoritch, foto van Carl Van Vechten, 1942

George Zoritch (Russisch: Юрий Зорич, Joeri Zoritsj , Moskou, 6 juni 1917Tucson, 1 november 2009) was een Russisch danser. Hij vluchtte samen met zijn moeder en broer na de Russische Revolutie uit Rusland en verbleef lange tijd in Parijs, waar hij bij onder andere Olga Preobrajenska leerde dansen. Hij danste daarna bij onder meer de groep van Ida Rubinstein, van Victor Dandré en bij de Ballets russes de Paris. In 1938 ging hij dansen bij het Ballet Russe de Monte Carlo. Zijn mentor was choreograaf Léonide Massine. Hij trad op in een aantal films, zoals Night and Day (1946) en Samson and Delilah (1949).

In 1994 Zoritch een van de eerste Amerikaanse dansers, choreografen en schrijvers die onderscheiden werden met de Vaslav Nijinskymedaille, voor zijn werk ter ere van Nijinsky.

Zoritch trad op in de documentaire Ballets Russes (2005). Hij bracht de laatste jaren van zijn leven door in Tucson. In 2000 bracht hij zijn memoires uit onder de titel Ballet mystique. Zoritch overleed in november 2009 na een val thuis.

Externe links[bewerken]