George van Egmont

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
George van Egmont
George van Egmond gekleed in een zwarte paltrok, met daaroverheen een tabbaard en een bonnet op zijn hoofd (Jan van Scorel, 1540)
Bisschop van de Rooms-Katholieke Kerk
Wapen van een bisschop
Geboren ca. 1504
Plaats Egmond
Overleden 26 september 1559
Plaats Saint-Amand
Kerkelijke loopbaan
1534-1559 Bisschop van Utrecht
Portaal  Portaalicoon   Christendom

George of Joris van Egmont (Egmond, ca. 1504 - Saint-Amand, 26 september 1559) was bisschop van Utrecht van 1534 tot 1559.

George was een zoon van Jan III van Egmont. In 1526 werd hij kanunnik en later deken van het kapittel te Luik. Hij werd in 1528 aangesteld als een van de voogden voor Lamoraal van Egmont nadat diens vader Jan IV van Egmont overleden was. Hij werd abt van Saint-Amand ten zuiden van Doornik. Keizer Karel V benoemde hem tot bisschop van Utrecht als gunst tegenover de Nederlandse adel. Aangezien hij eerst nog tot priester gewijd moest worden vond zijn bisschopswijding pas een jaar later plaats. George bleef in Saint-Amand gevestigd en liet het bisdom door een vicaris besturen. Hij trad zonder veel succes op tegen de opkomst van de lutheranen. Na zijn dood werd hij in zijn abdij begraven, maar zijn hart werd bijgezet in een cenotaaf in de Dom van Utrecht.

Een portret van George van Egmont uit ca. 1535, geschilderd door Jan van Scorel, wordt bewaard in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Voorganger:
Willem van Enckenvoirt
Bisschop van Utrecht
1534-1559
Opvolger:
Frederik Schenck van Toutenburg