Georges Lemmers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Georges Ferdinand Lemmers (Antwerpen, 1871Lissabon, 1944) was een Belgisch kunstschilder. Hij was een genreschilder en schilder van portretten, stillevens en stadsgezichten.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Georges Lemmers was een leerling aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen onder leiding van Albrecht De Vriendt, en studeerde daarna aan de Mechelse Academie bij Jean Guillaume Rosier. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verhuisde hij naar Portugal, waar hij zich vestigde.

Lemmers behoorde tot een categorie van conservatief-burgerlijke kunstschilders uit Brussel tijdens het interbellum en de jaren kort na de Tweede Wereldoorlog: Emile Bulcke, Herman Courtens, Gustave Flasschoen, Hubert Glansdorff, Jean Gouweloos, Paul Hagemans, Marcel Hess, Luc Kaisin, Gustave-Max Stevens, Charles Swyncop, Philippe Swyncop, Fernand Toussaint en Paul Verdussen.

Schilderijen van hem zijn te bezichtigen in musea in Brussel, Sint-Joost-ten-Node, Brugge en Antwerpen.

Woning[bewerken | brontekst bewerken]

Woning en atelier van Georges Lemmers aan de Hervormingsstraat/Rue de la Réforme, in Elsene.

Georges Lemmers heeft in 1904 een woning met atelier laten bouwen door architect Gabriel Charle in Elsene. Dit art-nouveau-huis (Hervormingsstraat 74) is een beschermd onroerend erfgoed van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Yvonne du Jacquier, Le peintre Georges Lemmers 1871-1944
  • Patrick & Viviane Berko, Philippe Cruysmans, Georges Lemmers 1871/1944. Knokke: Collection Berko, 1987.
Zie de categorie Georges Ferdinand Lemmers van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.