Georgia Guidestones

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Georgia Guidestones

De Georgia Guidestones zijn grote granieten zuilen op een heuvel in Elbert County, Georgia, VS. Soms worden ze een "Amerikaans Stonehenge" genoemd. Op de granieten zuilen staat een bericht, waarin 10 hoofdpunten worden weergegeven in acht moderne talen. Het bericht bestaat uit aanwijzingen voor de overlevenden van een toekomstige apocalyps die een nieuwe en vooral betere beschaving moeten zien op te bouwen. De structuur zelf is tegelijkertijd een kompas, kalender en klok.

Over het ontstaan van het monument bestaat veel geheimzinnigheid: het is niet duidelijk wie ertoe opdracht heeft gegeven en waarom, hetgeen heeft geleid tot verschillende speculaties en samenzweringstheorieën.

De constructie[bewerken]

Het bouwwerk is rond de zes meter hoog, en is gemaakt van zes granieten platen die meer dan 200 ton in totaal wegen. Een granieten plaat staat in het midden, daaromheen staan vier stenen gerangschikt. Een dekplaat rust op de vijf platen, die astronomisch zijn uitgelijnd. In de nabijheid bevindt zich nog een plaat, op een kleine afstand naar het westen t.o.v. het bouwwerk. Deze steen levert enkele verhelderende aantekeningen over de geschiedenis en de functie van de Guidestones. Hierop staat onder meer vermeld dat de constructie werd geplaatst op 22 maart 1980 in opdracht van een of meer onbekende personen onder het pseudoniem 'R.C. Christian'.

Het ontstaan[bewerken]

Over wie opdracht tot de Georgia Guidestones heeft gegeven en wat de bedoeling is, bestaat veel onduidelijkheid, omdat de enige nog levende man die de opdrachtgever R. C. Christian heeft ontmoet heeft beloofd niets te zeggen. Christian, die niet zijn echte naam gaf, vertegenwoordigde een 'kleine groep van loyale Amerikanen'. De constructie begon in de zomer van 1979. Christian betaalde het land en de constructie, maar droeg het monument later over aan Elbert County.

Begin september 2014 werd gemeld dat een inkeping, gemaakt in 2009 op de Engelstalige steen, was opgevuld met een stenen blok met de inscriptie "20" en "14". Op 25 september 2014 verwijderde een ambtenaar van Elberton het blok. Nadat hij dit op de grond had gegooid werden er vier extra markeringen zichtbaar: "8", "16", "MM" en "JAM". Het blok werd vervolgens kapotgeslagen op het terrein en de stukken werden uitgedeeld aan de omstanders. In de graniet en marmer industrie staat "MM" voor "fabrikant van graniet gedenktekens, monumenten en markers". Het is een merkteken voor gecertificeerde producten en diensten in de industrie. De term "JAM" staat voor "Joint Annual Meeting" en wordt gebruikt door vele industrieën, waaronder de graniet en marmer industrie. Het betekent dat de betreffende industrie jaarlijks een congres organiseert.

Berichten op de Georgia Guidestones[bewerken]

Op elke staande steen staat een bericht op elke zijde in een afzonderlijke taal. Als men 'tegen de klok' vanaf het noorden om de constructie wandelt is dit de volgorde waarin men de talen aantreft: Engels, Spaans, Swahili, Hindi, Hebreeuws, Arabisch, Klassiek Chinees en Russisch. De Verenigde Naties zorgden voor verschillende vertalingen.[bron?]

Hieronder de Engelstalige versie

Maintain humanity under 500,000,000
In perpetual balance with nature
Guide reproduction wisely —
Improving fitness and diversity
Unite humanity with a living
New language
Rule passion — faith — tradition
And all things
With tempered reason
Protect people and nations
With fair laws and just courts
Let all nations rule internally
Resolving external disputes
In a world court
Avoid petty laws and useless
officials
Balance personal rights with
Social duties.
Prize truth — beauty — love —
Seeking harmony with the
Infinite
Be not a cancer on the earth —
Leave room for nature —
Leave room for nature

Een korter bericht, in Egyptische hiërogliefen, Babylonisch, klassiek grieks en Sanskriet zegt: 'Let these be guidestones to an age of reason'.

Het monument trekt veel bezoekers, van gewone toeristen tot en met New Agers. Al voor het monument gereed kwam was het omstreden, onder de plaatselijke bevolking, maar ook bij bijvoorbeeld Christenen die in de teksten niet veel goeds zagen.

De aard van het monument, de geheimzinnigheid rond het ontstaan en de ingegraveerde teksten hebben geleid tot allerlei speculaties en samenzweringstheorieën. Een Amerikaanse activist, Mark Dice, schrijver van het boek 'The Resistance Manifesto', bracht het in verband met een geheim Luciferisch genootschap dat uit is op een Nieuwe Wereldorde, waarin de wereldbevolking is gedecimeerd. De Guidestones zijn de Tien Geboden van deze wereldorde. Een andere samenszweringstheorie ziet de hand van de Rozenkruizers. Volgens Jay Weidner is de naam R.C. Christian een eerbetoon aan de oprichter hiervan, Christian Rosenkreutz. De Rozenkruizers zouden uit zijn op een reductie van de wereldbevolking en hebben volgens samenzweringstheoretici de gebeurtenissen van de afgelopen jaren in gang gezet, van 9-11 tot en met de huidige kredietcrisis. Dit alles moest uitmonden in de door velen verwachte apocalyps in december 2012, wanneer een kringloop ten einde komt die zou zijn voorspeld in de Mayakalender. De Guidestones dienen als instructies voor de overlevenden, aldus Weidner.

Trivia[bewerken]

Externe link[bewerken]