Georgia O'Keeffe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Georgia O'Keeffe
Georgia O'Keeffe in 1918, foto: Alfred Stieglitz
Persoonsgegevens
Volledige naam Georgia Totto O'Keeffe
Geboren 15 november 1887
Overleden 6 maart 1986
Geboorteland Verenigde Staten
Beroep(en) kunstschilderes
Oriënterende gegevens
Jaren actief ca. 1912-1986
Stijl(en) precisionisme
RKD-profiel
(en) IMDb-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Blue and Green Music (1919), Art Institute of Chicago
O'Keeffe in 1950 door Carl Van Vechten
Het Georgia O'Keeffe Museum in Santa Fe

Georgia Totto O'Keeffe (Sun Prairie (Wisconsin), 15 november 1887 - Santa Fe, 6 maart 1986) was een Amerikaans kunstschilderes. Zij ondervindt wereldwijd waardering vanwege haar vroege schilderkunstige verkenning van de grenzen van de moderne kunst in Amerika.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Georgia O'Keeffe kwam uit een grote familie, zij was de tweede van zeven kinderen. Al vroeg besloot ze kunstschilder te worden en werd daarin ondersteund door haar moeder zodat ze al op jonge leeftijd schilderles kreeg. Later studeerde zij kortstondig aan het Art Institute of Chicago en stond een jaar ingeschreven aan de Art Students League of New York. Ze moest vanwege beperkte financiële middelen al snel haar studie opgeven en werkte daarna als grafisch ontwerper en kunstdocent. Zij maakte rond 1912 kennis met de compositieleer van Arthur Wesley Dow en bezocht af en toe 'Gallery 291' van Alfred Stieglitz, de enige galerie in New York die moderne kunst exposeerde. Ze trad toe tot de nationale vrouwenpartij, National Woman’s Party, en bleef dertig jaar lid. Na een artistieke crisis waarbij zij afstand nam van het meeste van haar oude werk en uitsluitend in zwart-wit begon te tekenen kwamen haar werken via een vriendin, Anita Pollitzer, onder de aandacht van Stieglitz en zo kon ze in 1916 deelnemen aan een groepstentoonstelling die eerste erkenning opleverde. Haar eerste solotentoonstelling in Gallery 291 duurde door omstandigheden slechts enkele dagen, maar wel maakte zij toen kennis met de kunstschilder John Marin en de fotograaf Paul Strand.

O'Keeffe trouwde in 1924 met Alfred Stieglitz, die haar als fotograaf al enkele jaren eerder had gevraagd model te komen staan voor zijn camera. Na zijn dood schonk ze twee keer grote series uitgelezen afdrukken uit diens nalatenschap aan de National Gallery of Art in Washington, D.C.. Enkele jaren na het huwelijk dreef het paar uiteen. Haar kinderwens werd niet door Stieglitz gehonoreerd. O'Keeffe had ook moeite met de puriteinse levenshouding die aan de oostkust van de Verenigde Staten gemeengoed was. Zij raakte in een depressie en moest psychiatrische hulp zoeken. Intussen had ze in New Mexico een landschap leren kennen dat haar enorm inspireerde. Hier bracht zij sinds 1933 jaarlijks vele maanden door en kocht er in 1949 een huis.

Op 13 januari 1977 ontving ze van president Gerald R. Ford de Presidential Medal of Freedom, de hoogste onderscheiding die een Amerikaans staatsburger kan krijgen. In 1985 ontving ze de in dat jaar voor het eerst uitgereikte National Medal of Arts, de hoogste onderscheiding die een artiest in de Verenigde Staten kan krijgen. Toen ze in 1986 overleed was zij 98 jaar. Er werden twee keer gedramatiseerde televisiefilms aan haar leven gewijd. In A Marriage: Georgia O’Keeffe and Alfred Stieglitz uit 1991 speelde Jane Alexander de hoofdrol en in Georgia O’Keeffe uit 2009 werd zij gespeeld door Joan Allen.

Schilderstijl[bewerken | brontekst bewerken]

O'Keeffe wordt gezien als een belangrijke figuur in de Amerikaanse kunst vanaf ongeveer 1920. Haar werk neemt een baanbrekende positie in binnen de Amerikaanse schilderkunst en speelt zich af in het grensgebied tussen figuratie en abstracte kunst. Haar werk wordt gerekend tot het precisionisme.

Terugkerende onderwerpen in haar schilderijen zijn bloemen, rotsen, schelpen, dieren, beenderen en landschappen. Haar schilderijen laten vaak abstraherende contouren en vormen zien met subtiele tonen in verschillende kleuren. Vaak vervormde ze haar onderwerpen tot krachtige, bijna abstracte afbeeldingen. Ze heeft een belangrijke rol gespeeld door een 'Amerikaanse' schilderstijl naar Europa over te brengen in een tijd dat de meeste invloed in tegenovergestelde richting ging. Ze was daarmee een van de weinige vrouwen die op dit niveau professionele invloed had. Ze vond haar artistieke inspiratie sinds circa 1930 vooral in New Mexico, waar zij zich in 1949, na het overlijden van haar man, in Abiquiú vestigde en waar in 1997 haar woonhuis als museum aan haar werk werd opgedragen.[1] In de jaren 70 begon ze ook met het maken van beelden in klei. In haar late werk schilderde zij grote wolkenformaties die ze vanuit een vliegtuigraam had waargenomen.

Tentoonstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

Musea[bewerken | brontekst bewerken]

Werken van O'Keeffe zijn onder meer te zien in:

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Laurie Lisle: Portrait of an artist. a biography of Georgia O’Keeffe Albuquerque/New York, 1986 ISBN 0826309070 / ISBN 0671600400
  • Georgia O’Keeffe: Georgia O’Keeffe, New York: Viking Press, 1976 ISBN 0670337102
  • Lovingly, Georgia: The Complete Correspondence of Georgia O'Keeffe & Anita Pollitzer (ed. C.Giboire). Touchstone Books 1990 ISBN 9780671692360

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Georgia O'Keeffe van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.