Georgisch-Ossetisch conflict

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Georgisch-Ossetisch Conflict
Georgisch-Ossetisch conflict
Datum 1989 - heden
Locatie Zuid-Ossetië, Georgië
Strijdende partijen
Flag of Georgia.svg Georgië Flag of South Ossetia.svg Zuid-Ossetië
Vlag van Rusland Rusland

Het Georgisch-Ossetisch conflict verwijst naar het etnisch-politieke conflict in de facto regio Zuid-Ossetië in Georgië, dat begon in 1989 en leidde tot een oorlog. Ondanks het verklaarde staakt-het-vuren en talrijke vredesinspanningen, bleef het conflict onopgelost, na de kleine incidenten bleef een groot gebied nog altijd onbeheerst door de Georgisch centrale overheid. In augustus 2008 barstten de conflicten terug los tussen Georgië en Zuid-Ossetië in de Oorlog in Zuid-Ossetië.

Oorsprong van het conflict[bewerken | brontekst bewerken]

Het conflict tussen Georgiërs en Osseten dateert ten minste uit 1918. Na de Russische Revolutie werd Georgië bezet door de mensjewieken, terwijl Rusland onder de Bolsjewistische macht stond. In 1920 vielen de Osseten, door Rusland gesteund, het Georgisch leger aan. In april 1922 werd na hevige gevechten tussen het Witte Leger en Sovjet-troepen de Zuid-Ossetische Autonome Oblast gevormd.

Eind jaren 80, toen het perestroika-beleid in werking gesteld werd door President Gorbatsjov namen het nationalisme in de Georgische Socialistische Sovjetrepubliek en het streven naar onafhankelijkheid van het land toe. Terwijl er in Zuid-Ossetië werd gestreefd naar onafhankelijkheid van Georgië en eenmaking met Noord-Ossetië in Rusland. Op 10 november 1989 keurde de Zuid-Ossetische Opperste Sovjet goed om Zuid-Ossetië met de Noord-Ossetische Autonome Sovjetrepubliek te verenigen die deel uitmaakte van de Russische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek. Een dag later herriep de Georgische Opperste Sovjet het besluit en op 23 november marcheerden duizenden Georgische nationalisten die geleid werden door Zviad Gamsachoerdia en andere oppositieleiders om een demonstratie te houden in Tsinvali, de hoofdstad van Zuid-Ossetië. De Osseten blokkeerden de weg en slechts de interventie van de Sovjettroepen kon het gewapend conflict tussen de twee vermijden. Toch vielen vele gewonden in verdere conflicten tussen Georgiërs en Osseten.