Georgisch-Ossetisch conflict

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Georgisch-Ossetisch Conflict
Georgisch-Ossetisch conflict
Datum 1989 - heden
Locatie Zuid-Ossetië, Georgië
Strijdende partijen
Flag of Georgia.svg Georgië Flag of South Ossetia.svg Zuid-Ossetië
Vlag van Rusland Rusland

Het Georgisch-Ossetisch conflict verwijst naar het etnisch-politieke conflict in de facto regio Zuid-Ossetië in Georgië, dat begon in 1989 en leidde tot een oorlog. Ondanks het door Rusland bemiddelde staakt-het-vuren en talrijke vredesinspanningen, zoals een Russische vredesmacht, bleef het conflict onopgelost en bleven grote delen van het gebied buiten het gezag van de Georgisch centrale overheid. Een poging van de Georgische regering in zomer 2004 om het gebied weer onder controle te krijgen mislukte. De daaropvolgende jaren nam de Russische druk op Georgië stapsgewijs toe, wat in augustus 2008 resulteerde in een oorlog tussen Georgië en Rusland om Zuid-Ossetië.

Oorsprong van het conflict[bewerken | brontekst bewerken]

Het conflict tussen Georgiërs en Osseten dateert ten minste uit 1918. Na de Russische Revolutie verklaarde Georgië zich in 1918 onafhankelijk als Democratische Republiek Georgië. Het land werd sindsdien door de mensjewieken geregeerd, terwijl Rusland onder de bolsjewistische macht stond. In 1920 vielen de Osseten, die voornamelijk bolsjewistische sympathieën hadden en door Rusland werden gesteund, het Georgisch leger aan. In 1921 viel het Rode Leger de Democratische Republiek Georgië binnen en werd het land ingelijfd door Sovjet-Rusland. In april 1922 werd de Zuid-Ossetische Autonome Oblast gevormd als onderdeel van de Georgische Socialistische Sovjetrepubliek.

Eind jaren 80, toen het perestroika-beleid in werking gesteld werd door president Gorbatsjov namen het nationalisme in de Georgische Socialistische Sovjetrepubliek en het streven naar onafhankelijkheid van het land toe. Terwijl er in Zuid-Ossetië werd gestreefd naar onafhankelijkheid van Georgië en eenmaking met Noord-Ossetië in Rusland. Op 10 november 1989 besloot de Zuid-Ossetische Opperste Sovjet om Zuid-Ossetië te promoveren van een autonome oblast naar een autonome republiek (gelijke Adzjarië en Abchazië). De Georgische Opperste Sovjet verklaarde het besluit vervolgens ongrondwettelijk en op 23 november marcheerden duizenden Georgische nationalisten die geleid werden door Zviad Gamsachoerdia en andere oppositieleiders om een demonstratie te houden in Tsinvali, de hoofdstad van Zuid-Ossetië. Osseten en lokale politie blokkeerden de wegen de stad in. De Georgische demonstranten hielden een maandenlange tegenblokkade waardoor uiteindelijk vele gewonden en enkele doden vielen.

In maart 1990 neemt de Georgische Opperste Sovjet een decreet aan dat de soevereiniteit van de republiek moet garanderen en wijst het het Unie Verdrag van 1922 af. Een paar maanden later worden alle rechtshandelingen vanaf 1921 onwettig verklaard. Nadat vervolgens regionale partijen worden verboden mee te doen aan de verkiezingen voor het nieuwe parlement, wat in Zuid-Ossetië opgevat wordt als gericht tegen hun nationalistische beweging, verklaart Zuid-Ossetië op 20 september zich als Zuid-Ossetische Democratische Sovjetrepubliek volwaardig onderdeel van de Sovjet Unie. Na de verkiezingen in de Georgische Sovjet Republiek, die door nationalist Gamsachoerdia werden gewonnen, beëindigde het Georgische parlement op 11 December 1990 de autonome status van Zuid-Ossetië, waarna op 12 december 1990 de noodtoestand in Zuid-Ossetië werd afgekondigd. Georgische en Sovjet troepen trokken vervolgens de regio binnen.

Begin januari 1991 begon de Oorlog in Zuid-Ossetië (1991-1992).