Naar inhoud springen

Geotagging

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Foto die is voorzien van een Geotag

Geotagging (ook wel geschreven als GeoTagging) is het proces om media te voorzien van gps-coördinaten. Onder media kan worden verstaan een foto, video, website, sms of RSS feeds. Meestal wordt geotagging gebruikt voor foto's. De gps-coördinaat die wordt toegevoegd bestaat meestal uit een lengte- en breedtegraad, maar ook hoogte, richting, nauwkeurigheid van de gps-meting kan via deze techniek vastgelegd worden.

Voordelen[bewerken | brontekst bewerken]

Geotagging biedt vele voordelen:

  • van media is duidelijk waar deze gemaakt zijn;
  • media kunnen gecategoriseerd worden op basis van plaats, provincie, land etc.;
  • andere foto's die dichtbijgelegen gemaakt zijn, kunnen snel opgezocht worden (via internet).

Sinds 2009 worden zoekdiensten van Google, Yahoo! en Bing beter in het herkennen van de locatie van de eindgebruiker. Als proef worden er geo-gerichte zoekresultaten geboden. Een goed voorbeeld hiervan Google News.

Nadelen[bewerken | brontekst bewerken]

Geotagging biedt ook nadelen, zoals:

  • privacyredenen;
  • onbedoeld de locatie vrijgeven van kostbare goederen;
  • beroemdheid die de locatie van zijn vakantiehuis vrijgeeft.

Proces[bewerken | brontekst bewerken]

Een digitale fotocamera voorzien van een opsteek-gps-ontvanger waarmee foto's bij de opname van gps-coördinaten worden voorzien

Er zijn twee manieren van "geotaggen":

  1. geotaggen bij opname
  2. geotaggen na opname

Het geotaggen bij opname kan bijvoorbeeld met een moderne foto- of videocamera's die is voorzien van een ingebouwde gps. Als de media van het apparaat worden gehaald, zijn deze voorzien van een geotag. Een voorbeeld van een apparaat dat dit automatisch doet, is de iPhone.

De andere methode is het geotagging na de opname. Dit kan bijvoorbeeld met een losse gps, waarmee de track was vastgelegd en een programma. Nadat de gps-track en de foto's zijn geüpload naar een PC, kan met een softwareprogramma op basis van tijd de gps-informatie aan de foto's gekoppeld worden. Voorwaarde hierbij is dat de klokken van het gps-apparaat en het opname-apparaat gelijk lopen of het tijdsverschil softwarematig achteraf gecorrigeerd kan worden. Voorbeelden van programma's die in staat zijn een gps-track op te pakken en ten behoeve van het Geotaggen zijn GeoSetter, Perfils, gpsPhoto, GPSPhotoLinker, WWMX Locatie Stamper, OziPhotoTool, RoboGeo, GPS-Foto Link en PhotoMapper.

Ook is het mogelijk om handmatig de locatie van een foto in te stellen via websites en sociale netwerken als Panoramio, Flickr, Picasaweb, Tagzania, Zooomr, enz.

Techniek[bewerken | brontekst bewerken]

Losse geotagger, de i-gotU GT 600

De geotag-informatie wordt als volgt opgeslagen:

Media Opslagplek
JPEG EXIF
Sms Geo-uri's
DNS Loc resource records
HTML Metatags, microformat of RDF-tags
Wikipedia Gps-sjablonen

Geocoding[bewerken | brontekst bewerken]

Gerelateerd aan geotagging is geocoding. Hiermee wordt het proces bedoeld van het toevoegen van geografische attributen aan media die niet gps-coördinaat gebonden zijn, zoals een straat.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Alle foto's die gemaakt zijn in het kader van de fotowedstrijd Wiki Loves Monuments zijn met behulp van de gps-coördinaten uit het RCE rijksmonumentenregister softwarematig voorzien van een geotag.
  • In 1996 werd een patent ingediend, dat een manier beschrijft om geografische informatie weer te geven op een kaart waarop gebruikers naar informatie kunnen zoeken. Het bedrijf Geotag kreeg dit patent met registratienummer 5.930.474 in handen en spande 382 rechtszaken aan. Microsoft en Google werken samen tegen Geotag om zo hun zoekdiensten nog beter te kunnen beschermen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]