Ger Thijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ger Thijs (Waubach, 15 mei 1948) is een Nederlands acteur, regisseur, vertaler en toneelschrijver.

Thijs ging naar school in Heerlen en studeerde psychologie in Amsterdam; een studie die hij niet afmaakte, omdat hij koos voor een opleiding aan de toneelacademie Maastricht. Ook die opleiding werd niet voltooid, want Elise Hoomans vroeg hem na twee jaar bij toneelgroep Theater te komen, waar hij op 27 september 1970 debuteerde in "Kijk maar, er staat niet wat er staat" (Raymond Queneau). Sindsdien werkt hij als acteur, regisseur, vertaler, bewerker en toneelschrijver. Hij was een tijd artistiek leider van het Nationale toneel. Hij maakt toneelstukken van romans van Louis Couperus (Eline Vere), Multatuli, F. Bordewijk en Frederik van Eeden (Van de koele meren des doods), en bewerkt en regisseert klassieke toneelstukken, zoals Woyzeck.

Enkele van zijn eigen toneelstukken: De Grote Liefde, Beneden de rivieren, Het licht in de ogen en De Kus, waarvan de laatste 3 genomineerd werden voor de Toneelpublieksprijs.

Daarnaast schrijft Ger Thijs romans en is hij als columnist verbonden aan de Volkskrant. Enkele van zijn romans zijn: Onbekende uit de Seine, Het Konijnenmaal, Een Sterke Afgang en Amazone.