Geraamtekust

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Scheepswrak aan de Geraamtekust

De Geraamtekust of Skeleton Coast is de kustlijn van de Namib-woestijn tussen de rivier de Kunene op de grens van Angola en Namibië in het noorden en Swakopmund in het zuiden.

Geologisch gezien hoort het grootste deel van de Geraamtekust met een ouderdom tot 1,5 miljard jaar tot de oudste gesteentenformaties op aarde.

De combinatie van mist, een heftige branding en onberekenbare stromingen (de Benguelastroom) maakten de Geraamtekust van oudsher gevaarlijk voor de zeevaart, maar ook voor walvissen. De Geraamtekust is bezaaid met duizenden scheepswrakken. Zeelui die de kust levend wisten te bereiken hadden in de woestijn geen kans om te overleven – vandaar de naam Geraamtekust.

De zee voor de Geraamtekust is zeer rijk aan vis. Deze visrijkdom heeft aan de Geraamtekust grote kolonies Kaapse pelsrobben aangetrokken. Bij Kaap Kruis is een kolonie van 80.000 - 200.000 robben.

Het noordelijk deel van de Geraamtekust is een nationaal park: dit Skeleton Coast Park strekt zich over 500 km uit tussen de rivieren Ugab en Kunene .