Gerard de Kruijff

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Gerard Pieter de Kruijff (Buren, 27 januari 1890 - Deventer, 16 oktober 1968) was een Nederlands ruiter.

Hij werd tweemaal Olympisch kampioen met de Nederlandse ploeg op de military. Op Addio won hij in 1924 goud. Zijn beste prestatie tijdens de landenwedstrijd was een zesde plaats tijdens het onderdeel dressuur. In de individuele wedstrijd werd De Kruijff 13e. Ten tijde van de Spelen van Parijs was hij luitenant bij de cavalerie. Krachtens de reglementen van die tijd was deelname aan de hippische onderdelen op Olympische Spelen alleen weggelegd voor legerofficieren.

Vier jaar later, tijdens de Olympische Zomerspelen 1928 in Amsterdam, prolongeerde de Nederlandse equipe haar titel. De Kruijff, Dolf van der Voort van Zijp en Charles Pahud de Mortanges waren de eerste Nederlandse Olympiërs die daarin slaagden. In de individuele wedstrijd ging De Kruijff na de dressuur aan de leiding. Tijdens de enduranceproef moest hij deze afstaan aan Pahud de Mortanges, die deze niet meer afstond in het concours hippique. De Kruijff eindigde in het eindklassement als tweede.

In Amsterdam deed hij ook mee aan het springconcours. Met de Nederlandse ploeg haalde hij een 10e plaats en in de individuele wedstrijd werd hij 27e.

Externe link[bewerken]