Gerbrandypark (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pierenbad in het Gerbrandypark
op de achtergrond De kleine kameleon (oktober 2018)

Het Gerbrandypark is een stadspark in Amsterdam Nieuw-West. Het park ligt langs de Burgemeester Van Tienhovengracht in Slotermeer tussen de Ringspoorbaan en het Plein '40-'45.

Het park werd aangelegd tussen 1957 en 1965 en in 1963 vernoemd naar de Nederlandse politicus en staatsman Pieter Sjoerds Gerbrandy (1885-1961).

Het park werd in 1990 ingedeeld bij stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer. Tussen 2005 en 2009 onderging het park een grote opknapbeurt. Er is ook een Gerbrandypark in Nieuwegein, in de wijk Galecop.

Voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

In het Gerbrandypark zijn een speelplaats met een pierenbadje van Aldo van Eyck, een tennisbaan en een voetbalveld (kunstgras). Buiten deze afgesloten gebieden is het Gebrandypark een officieel hondenlosloop gebied. Er mag in dit park niet gebarbecued worden. Volgens het APV mogen vogels ook niet gevoerd worden. Er is een nieuwe bloementuin en kunstenaar Hoshyar Rasheed heeft verschillende beelden ontworpen bij de afronding van de renovatie. Sinds jaar en dag staat ook de Windzuil van Cornelius Rogge in het park.

Bereikbaarheid[bewerken | brontekst bewerken]

Het park is goed te bereiken met tramlijn 7, halte Burgemeester Fockstraat.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • De parken van Amsterdam. Ernest Kurpershoek & Merel Ligtelijn. Uitgeverij Lubberhuizen. 2001