Gerechtshof Den Haag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het gerechtshof Den Haag is een van de vier gerechtshoven in Nederland.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Als oudste rechtsvoorganger van het Haagse hof kan het Hof van Holland, Zeeland en West-Friesland worden beschouwd. Dit hof werd in 1428 opgericht door Jacoba van Beieren (1401-1436) en Philips van Bourgondië (1396-1467). Dit hof zou quasi tot 1811 in deze vorm bestaan, van 1802 tot 1811 als Nationaal Gerechtshof. In dat laatste jaar, onder de inlijving bij Frankrijk werd het hof een Keizerlijk gerechtshof tot 1813. Na de onafhankelijkheid der Nederlanden en de reorganisatie van de gerechten in 1813 werd het het Hoog Gerechtshof tot de rechterlijke reorganisatie van 1838.

De directe rechtsvoorgangers van het hof startte op 1 oktober 1838 als Provinciaal Gerechtshof van Holland met de rechterlijke organisatie van dat jaar maar werd nog een tijd lang aangeduid met de oude naam van Hof van Holland. Vanaf 1838 omvatte het ressort de provincie Holland. Vanaf 1842, toen Noord- en Zuid-Holland ontstonden, werd de naam het Provinciaal Gerechtshof van Zuid-Holland, verwijzend naar wat het ressort was van het hof, namelijk de gelijknamige provincie. Met de rechterlijke reorganisatie van 1876 werd het hof het Gerechtshof te 's-Gravenhage waaronder zowel de provincie Zuid-Holland als die van Zeeland vielen.

Huidige ressort[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds de laatste wijziging van de rechterlijke indeling van Nederland in 2013 omvat het ressort van het hof de arrondissementen Den Haag en Rotterdam oftewel het grondgebied van de provincie Zuid-Holland. Voor 2013 behoorde ook de provincie Zeeland formeel tot het rechtsgebied van het hof dat toen de arrondissementen 's-Gravenhage, Dordrecht, Middelburg en Rotterdam omvatte.

Het hof is gevestigd in het Paleis van Justitie aan de Prins Clauslaan te Den Haag.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]