Gereedschapswerktuig

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Elektrische slijpmachine.
Boorhamer.
Kettingzaag.
Haakse slijper.
Vlakschuurmachine.

Een gereedschapswerktuig of machinegereedschap is een machine, waarmee het werk van de traditionele handgereedschap is gemechaniseerd.

Net als alle machines is een gereedschapswerktuig voorzien van een aandrijfmechanisme. De eerste gereedschapswerktuigen werden aangedreven met waterkracht, wind en later stoommachines. In de twintigste eeuw zijn veel gereedschapswerktuigen van een elektromotor voorzien. Aandrijving met een verbrandingsmotor of pneumatische aandrijving komt ook voor.

Het gereedschapswerktuig is nauw verwant aan de werktuigmachine. Dit is een verzamelnaam voor verschillende machines, bedoeld voor mechanische bewerkingen van materiaal, met name verspanende bewerkingen. Het verschil is dat een werktuigmachine een vast frame heeft, terwijl een gereedschapswerktuig mobiel kan zijn. In de praktijk overlappen beide begrippen.

Soorten gereedschapswerktuigen[bewerken]

Machinale equivalenten van handgereedschap:

Werktuigmachines, zoals:

Branche Gereedschapswerktuigen[bewerken]

De Nederlandse Kamer van Koophandel onderkent een branche gereedschapswerktuigen, als onderdeel van de machine-industrie. Deze branche omvat alle bedrijven actief bij de vervaardiging van diverse gereedschapswerktuigen. In Nederland waren hier in februari 2011 zo'n 960 bedrijven actief.[1]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]