Gerhard Heinrich Dieke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gerhard Heinrich Dieke
Van links naar rechts: Gerhard Heinrich Dieke, Samuel Goudsmit, Jan Tinbergen, Paul Ehrenfest, Ralph Kronig & Enrico Fermi (Leiden 1924)
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Gerhard Heinrich Dieke
Geboortedatum 20 augustus 1901
Geboorteplaats Rheda
Overlijdensdatum 25 augustus 1965
Overlijdensplaats Aberdeen
Nationaliteit Nederlands/Amerikaans
Wetenschappelijk werk
Vakgebied Natuurkunde
Promotor John Joseph Hopfield[1]
Alma mater Universiteit Leiden
Universiteit van Californië - BerkeleyBewerken op Wikidata
Portaal  Portaalicoon   Natuurkunde

Gerhard Heinrich Dieke (Rheda, 20 augustus 1901Aberdeen, 25 augustus 1965[2]) was een in Duitsland geboren Nederlands/Amerikaans natuurkundige. Hij was een pionier in het onderzoek naar de structuur van atomen en moleculen met behulp van spectroscopie-methoden.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Dieke werd geboren in Duitsland als zoon van Nederlandse ouders. Hij studeerde natuurkunde in Leiden onder professor Paul Ehrenfest die rond 1920 een stimulerende invloed had op het natuurkundig onderwijs aan de Leidse universiteit.

In 1926 promoveerde Dieke aan de Universiteit van Californië. Na een korte periode in Japan, aan het Institute of Physical and Chemical Research in Tokio, werd hij in 1928 de assistent van Dirk Coster aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Twee jaar later keerde hij terug naar de Verenigde Staten waar hij in 1928 werd benoemd tot universitair hoofddocent aan de faculteit natuurkunde van de Johns Hopkins-universiteit te Baltimore. Later werd hij er gewoon hoogleraar en van 1950 tot 1965 was hij ook voorzitter van deze faculteit.

Vanaf 1952 was Dieke corresponderend lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Verder was hij lid van de American Physical Society (APS), de Optical Society of America en de American Association of Physics Teachers.[2]