Gerhard Ludwig Müller

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gerhard Ludwig Müller
Bisschop Müller (2006)
Bisschop Müller (2006)
Kardinaal van de Rooms-Katholieke Kerk
Wapen kardinaal
Rang Kardinaal-diaken
Titeldiakonie Sant'Agnese in Agone
Creatie
Gecreëerd door Franciscus
Consistorie 22 februari 2014
Kerkelijke carrière
2002-2012 Bisschop van Regensburg
2012-heden (Pro-)prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer
The Cardinals of the Holy Roman Church - Biographical Dictionary
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Gerhard Ludwig Müller (Mainz-Finthen, 31 december 1947) is een Duits geestelijke en een kardinaal van de rooms-katholieke Kerk.

Müller bezocht het Bischöfliches Willigis-Gymnasium in Mainz, en studeerde vervolgens filosofie en theologie aan de Universiteit van Mainz, de Universiteit van München en de Universiteit van Freiburg. Hij werd in 1978 priester gewijd door Hermann kardinaal Volk. Hij promoveerde vervolgens bij de latere kardinaal Karl Lehmann in de dogmatiek, op het proefschrift Gemeinschaft und Verehrung der Heiligen en was daarna vanaf 1986 hoogleraar aan de Münchener universiteit.

In 2002 benoemde paus Johannes Paulus II hem tot bisschop van Regensburg. Hij werd bisschop gewijd door kardinaal Friedrich Wetter, aartsbisschop van München en Freising. Zijn wapenspreuk luidt Dominus Iesus (Jezus is de Heer). Hij werd in 2002 ook benoemd tot lid van de Congregatie voor de Geloofsleer, waar zijn vriend en geestverwant Joseph Ratzinger prefect was. Hij was een productief wetenschapper. Hij heeft meer dan vierhonderd publicaties op zijn naam staan, op het gebied van de dogmatiek, de oecumenische theologie en de Goddelijke Openbaring.

Benedictus vroeg Müller in 2007 of hij zich wilde belasten met de uitgave van Ratzingers verspreide geschriften. Mgr. Müller, instemmend met dit verzoek, richtte in 2008 het Institut Papst Benedikt XVI. op, dat zich met de daadwerkelijke bezorging van de wetenschappelijke geschriften van paus Benedictus bezighoudt. Müller is behalve de voornaamste uitgever, ook president van het curatorium van dit instituut.

Op 2 juli 2012 werd Müller benoemd als opvolger van William Levada als pro-prefect van de congregatie voor de Geloofsleer met bijbehorende functies. Tevens werd hij - ad personam - tot de waardigheid van aartsbisschop verheven.[1]

Müller werd tijdens het consistorie van 22 februari 2014 kardinaal gecreëerd. Hij kreeg de rang van kardinaal-diaken. Zijn titeldiakonie werd de Sant'Agnese in Agone.