Gerhard Nijenhuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gerhard Nijenhuis
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Gerhard Nijenhuis
Geboren 1 december 1893
Overleden 1965
Politieke functies
1930-1958 burgemeester van Gieten
1945-1946 burgemeester van Rolde (waarnemend)
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Gerhard Nijenhuis (Gieten, 1 december 1893 - 23 juni 1965) was een Nederlandse burgemeester.

Leven en werk[bewerken]

Nijenhuis was een zoon van de landbouwer Harm Nijenhuis en Grietje Nijenhuis. Nijenhuis werd evenals zijn vader landbouwer in Gieten. In 1930 nam zijn loopbaan een andere wending en werd hij burgemeester van de toenmalige gemeente Gieten.[1] Een functie die hij, met een onderbreking in de oorlogsjaren, zou vervullen tot 1958. Vlak na de Tweede Wereldoorlog was hij ook nog enige tijd waarnemend burgemeester van de buurgemeente Rolde.

Voor zijn burgemeesterschap was Nijenhuis secretaris-penningmeester en later voorzitter van het Drents Landbouw Genootschap. Na zijn burgemeesterschap werd hij weer benoemd tot voorzitter van dit genootschap. In 1961 verruilde hij deze functie voor die van rijksinspecteur voor de steunverlening voor werkloze arbeiders in Drenthe.[2]

Nijenhuis trouwde op 15 april 1925 te De Wijk met de in Ruinerwold geboren Jentje Werners, dochter van de landbouwer Jan Werners en Annigje Pol. Zij kregen drie zonen: Harm (architect), Jan (econoom) en Gerard (schrijver en dichter). Hun jongste zoon Gerard is oprichter van de Drentse Schrieverskring en van het Drents literair tijdschrift Oeze Volk.

In Gieterveen werd een school naar hem genoemd. Na een scholenfusie verdween deze naam. In 2012 werd een fietspad in Gieterveen naar hem genoemd.

Voorganger:
Jacob Willem Arriëns
Burgemeester van Gieten
1930–1958
Opvolger:
Hendrik Cool
Voorganger:
J. Hofkamp
Burgemeester van Rolde
1945–1946
Opvolger:
Theodoor Philip baron Mackay