Germantown (Philadelphia)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De grenzen van de wijk Germantown.

Germantown is een wijk in het stadsdeel Northwest Philadelphia in de Amerikaanse stad Philadelphia.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Germantown werd in 1683 gesticht door de Duitse predikant Franz Pastorius. De meerderheid van de eerste bewoners van Germantown, dertien Quaker- en Mennonietenfamilies afkomstig uit Krefeld en Kriegsheim, bestond aanvankelijk echter niet uit Duitsers, maar uit Nederlanders. Het betrof vluchtelingen die in de decennia voorafgaand aan hun emigratie naar Amerika, de Republiek der Verenigde Nederlanden en het Zwitsers Eedgenootschap omwille van hun afwijkende (radicaal reformatorische, doopsgezinde) geloof waren ontvlucht. 6 oktober, de dag dat het schip van de emigranten in 1683 in Philadelphia aankwam zou later, in 1983, door President Ronald Reagan uitgeroepen worden tot German-American-Day. Germantown zelf bleef tussen de stichting en het jaar 1709 overwegend Nederlandstalig, hetgeen onder andere terug valt te zien in de namen van de eerste kolonisten. Na 1707 hierna bereikten diverse grote Duitse emigratiegolven Pennsylvania, waarna het Nederlandse karakter van de nederzetting vrij snel verdween.[1]

In 1688 vond in de plaats een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van de anti-slavernij beweging, toen Franz Pastorius en Abraham op den Graeff de vroegst overgeleverde anti-slavernij petitie optekenden.

In oktober 1777 was de plaats het toneel van een slag tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog dat resulteerde in een overwinning voor de Britten. Tijdens de uitbraak van de Gele koorts in Philadelphia in 1793 verbleef president George Washington enige tijd in Germantown. Het dorp ging in 1854 deel uitmaken van Philadelphia County.

Bekende inwoners van Germantown[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Elders geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Germantown, Philadelphia van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

  1. William Hull: William Penn and the Dutch Quaker Migration to Pennsylvania, Pickle Partners Publishing, Auckland, 2018.