Germantown (Philadelphia)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
5442 Germantown Avenue, Het Deshler-Morris House (1773)
Beelden van Oud-Germantown.

Germantown is thans een buurt in het noordwesten van Philadelphia op ongeveer 9 kilometer van het centrum van de stad. De buurt telt vele historische plaatsen en gebouwen. Germantown strekt zich uit over ongeveer 3 kilometer langs de Germantown Avenue ten noordwesten van de Windrim en Roberts Avenues. De grenzen van Germantown op het ogenblik dat het in 1854 werd samengevoegd met de stad Philadelphia waren Wissahickon Avenue, Roberts Avenue, Wister Street, Stenton Avenue en Washington Lane.

Germantown werd in 1681 gesticht door Nederlandse immigranten, aangevuld met een enkele Duitsers (in die tijd werden alle bewoners van Centraal-Europa Duitsers genoemd). De meeste van hen waren Quakers, die de oproep van William Penn hadden beantwoord (Penns moeder was een Nederlandse). Tot bij het begin van de 18e eeuw bleef Germantown hoofdzakelijk Nederlands. Toen kwamen zich massaal Duitse immigranten vestigen en het gebied overheersen. Ook vandaag nog wordt de stichtingsdatum van Germantown op 6 oktober 1683 herdacht als Duits-Amerikaanse Dag, een feestdag die nog jaarlijks gevierd wordt in de Verenigde Staten. De plaatselijke baljuw Pastorius schreef in 1688 het eerste protest tegen de Afrikaanse slavernij in de Amerikaanse geschiedenis.

Toen Philadelphia tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog door de Britten bezet was, werden verschillende Britse eenheden in Germantown gehuisvest. Het Continentale Leger viel het Brits garnizoen aan in 1777, maar moest na een tijd evenwel de strijd staken (zie verder Slag bij Germantown).

Tijdens het bewind van George Washington was de eerste bank van de Verenigde Staten in Germantown gevestigd.

Bekende inwoners[bewerken]