Germanus van Parijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Germanus van Parijs

De heilige Germanus of Germaan (Frans: Germain) (Augustodunum (het huidige Autun) 496Parijs, 28 mei 576) was bisschop van Parijs. De wijk Saint-Germain-des-Prés is naar hem genoemd.

Leven[bewerken]

Germanus werd in 530 tot priester gewijd en werd in 540 abt van de abdij van de heilige Symphorianus in Autun. In 550 wordt Germanus bisschop van Parijs en aartskapelaan van koning Childebert I. Ook in deze hoge functies blijft hij, zo vertelt de overlevering, eenvoudig van hart, doet hij aan liefdadigheid en is hij een gevraagd prediker. Bijzondere aandacht besteedt hij aan de gevangenen. Dankzij Germanus genas Childebert I, zo heet het, van een zware ziekte. Germanus stichtte op verzoek van de koning voor de poorten van Parijs een abdij met kerk om de relikwieën van de heilige Vincentius te bewaren. Deze kerk wordt tevens een koninklijke grafkerk.

Na zijn dood[bewerken]

Germanus werd na zijn dood bijgezet in een kapel naast de door hem ingewijde abdijkerk. Deze kreeg in de loop der tijd de naam Saint-Germain-des-Prés (letterlijk: Sint-Germanus in de Velden, omdat het klooster buiten de stad lag). De kerk ligt tegenwoordig aan de westkant van het Quartier Latin en geldt als een van de oudste van Parijs. De betreffende stadswijk en de beroemde Boulevard St. Germain zijn naar hem genoemd.

Sint-Germaan is de patroonheilige van de gevangenen, van de muziek en wordt aangeroepen tegen koorts. Zijn feestdag is op 28 mei.