Gerolf Annemans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gerolf Annemans
Gerolf Annemans in 2014
Volledige naam Gerolf Emma Jozef Annemans
Geboren Antwerpen, 8 november 1958
Kieskring Flag of Antwerp.svg Antwerpen
Regio Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Land Vlag van België België
Functie Politicus
Partij 1985-2004 Vlaams Blok
2004- heden Vlaams Belang
Functies
1987-2014 Volksvertegenwoordiger[1]
1987-2013 Fractieleider in de Kamer van Volks-
vertegenwoordigers
1987-1995 Lid van de Vlaamse Raad[2]
1994-2000 Gemeenteraadslid in Brasschaat
2000-heden Gemeenteraadslid in Antwerpen
2012-2014 Voorzitter van het Vlaams Belang[3]
2014-heden Europees Parlementslid
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek
media

Gerolf Emma Jozef Annemans (Antwerpen, 8 november 1958) is een Belgisch Vlaams-nationalistisch politicus.

Sinds 1985 is Annemans actief lid van het Vlaams Blok, later Vlaams Belang. In 2012 werd hij voorzitter van het Vlaams Belang, een functie die hij in 2014 ruilde voor een zetel in het Europees Parlement.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

In 1982 behaalde Annemans zijn licentiaatsdiploma in de rechten. Tijdens zijn studententijd was hij actief bij de politieke studentenvereniging KVHV.

In 1985 werd hem door Karel Dillen de plaats van eerste opvolger op de Antwerpse Kamerlijst van het Vlaams Blok aangeboden. Gerolf Annemans is sindsdien actief betrokken in de partij. Hij zetelde van maart 1987 tot mei 2014 in het federale parlement. Hiermee was en is hij het langst dienende Vlaams Belang-Kamerlid. Op 25 april 2013 werd hij als fractievoorzitter opgevolgd door Barbara Pas.

Sinds de Europese verkiezingen van 2014 zetelt hij voor Vlaams Belang in het Europees parlement.

Hij is (mede)auteur van verschillende boeken en brochures: ‘Onafhankelijkheid moet en kan’, ‘Dossier Gastarbeid’, ‘Dit leven is in gevaar’, ‘Het Vlaams Blok: de gezinspartij’, ‘Project Vlaamse Staat‘, ‘Dutroux, te veel om te geloven‘, ‘Het Dwaze Taboe‘, 'Van loopgraven tot republiek' en opeenvolgende verkiezingsprogramma’s.

Rond het thema van de Vlaamse onafhankelijkheid schreef hij ‘Operatie Vlaamse Onafhankelijkheid‘, een verslag van de evaluatiedag ‘Volk, word staat’ dat op 24 november 2007 plaatsvond in het Federale Parlement. In 2016 verscheen 'Quid Nunc?', een boek over confederalisme.

In het Europees parlement was Gerolf Annemans mede-architect van de vorming van de fractie 'Europa van Naties en Vrijheid' (ENV). Zij bestaat in het Europees Parlement uit delegaties uit Vlaanderen (Vlaams Belang), Frankrijk (Rassemblement National), Italië (Lega), Nederland (PVV), Oostenrijk (FPÖ), Polen (KNP), en leden uit Groot-Brittannië en Duitsland.

In december 2017 werd Gerolf Annemans op een algemene vergadering van de Europese partij verkozen als voorzitter van de 'Beweging voor een Europa van Naties en Vrijheid' (BENV).

Vlaams Blok / Vlaams Belang[bewerken | brontekst bewerken]

Gerolf Annemans werd in 1985 actief binnen het Vlaams Blok (sedert 14 november 2004 Vlaams Belang), toen hem de plaats van eerste opvolger op de Antwerpse Kamerlijst werd aangeboden. Van februari 1987 tot mei 2014 zetelde hij in de Kamer van volksvertegenwoordigers en is daarmee het langstzittende Vlaams Belang-Kamerlid in de geschiedenis van de partij. Hij nam vrij snel een leidende positie in binnen het Vlaams Blok: hij werd lid van het partijbestuur, voorzitter van de Vereniging van Mandatarissen en voorzitter van de studiedienst.[4]

Van 1991 tot 2013 was hij fractievoorzitter in de Kamer, en onder zijn leiding groeide het Vlaams Blok uit van een tweemansfractie tot de op drie na grootste Vlaamse fractie met 18 leden (na de Belgische federale verkiezingen 2003). Daarnaast is Annemans sinds 2000 gemeenteraadslid van Antwerpen. Daarvoor was hij van 1994 tot 2000 gemeenteraadslid van Brasschaat.

In de periode april 1987-mei 1995 had hij als gevolg van het toen bestaande dubbelmandaat ook zitting in de Vlaamse Raad. De Vlaamse Raad was vanaf 21 oktober 1980 de opvolger van de Cultuurraad voor de Nederlandse Cultuurgemeenschap, die op 7 december 1971 werd geïnstalleerd, en was de voorloper van het huidige Vlaams Parlement. Van juni 1989 tot november 1991 zat hij er de Vlaams Blok-fractie voor.

Lid vervolgings- en onderzoekscommissies[bewerken | brontekst bewerken]

Annemans maakte deel uit van verschillende parlementaire commissies. Zo maakte Annemans deel uit van de Dutroux-commissie (1996), de Bende van Nijvel-commissie (ook 1996), de dioxinecrisis-commissie (1999), de Sabena-commissie (2001) en de twee commissies naar aanleiding van het Fortis-schandaal: de eigenlijke Fortis-onderzoekscommissie (2009) en de zgn. 'Bijzondere commissie belast met het onderzoek naar de financiële- en bankcrisis' (eveneens 2009).

Annemans en Lijst Dedecker[bewerken | brontekst bewerken]

Annemans vermeldde na de federale verkiezingen van 10 juni 2007 op zijn weblog dat hij de partij waarschuwde voor onderschatting van de 'factor Dedecker'. Hij geloofde niet dat de Lijst Dedecker een tijdelijke onsamenhangende hype voorstelde zoals destijds de partij ROSSEM van Jean-Pierre Van Rossem.[5] Dedecker heeft, aldus Annemans, "het aloude monopolie van het VB, dat van Robin Hood, de grote muil en de Lucky Luke waar ze allemaal schrik van hebben, doorbroken". Daarenboven werd Jean-Marie Dedecker als republikein na de federale verkiezingen wel door Koning Albert II ontvangen bij zijn raadplegingen, en toenmalig partijvoorzitter Frank Vanhecke niet.[6]
Annemans noemde het in De zevende dag, een zondags duidingsprogramma van de VRT, d.d. 17 juni 2007, een vergissing om niet samen te werken met de LDD.

Partijvoorzitter[bewerken | brontekst bewerken]

Op 16 december 2012 werd Annemans verkozen tot nieuwe partijvoorzitter van het Vlaams Belang. Hij volgde hiermee Bruno Valkeniers op na de tegenvallende verkiezingsresultaten van 2012, waarbij de partij onder meer in Antwerpen amper een derde van haar stemmen kon behouden. Zijn voorzitterschap werd tijdens een geheime stemming goedgekeurd door een ruime meerderheid van 92 procent. De nieuwe Vlaams Belang-voorman pleitte voor een streng immigratiebeleid en een gewijzigd Europees samenwerkingsverband om de Vlaamse onafhankelijkheidseis kracht bij te zetten.[7]

Op 25 mei 2014 was hij voor zijn partij lijsttrekker op de Europese lijst. Hij werd daar als enige van het Vlaams Belang verkozen. De partij leed die dag een zware nederlaag op zowel Europees, Vlaams als federaal niveau. Daags na deze verkiezingen kondigde hij, na een buitengewone partijraad, vervroegde voorzittersverkiezingen aan voor oktober van dat jaar, waar hij zijn mandaat ter beschikking zou stellen.Tom Van Grieken won die voorzittersverkiezingen, en volgde hem dan ook op in die functie.

Europees Parlement[bewerken | brontekst bewerken]

Annemans zetelt sinds 2014 in het Europees Parlement. Sinds juni 2015 maakt hij deel uit van de eurosceptische en rechts-radicale fractie Europa van Naties en Vrijheid (ENV).[8] Annemans speelt er de rol van gangmaker tussen de leden van de fractie en van diplomaat naar andere (centrum)rechtse fracties in het Europees Parlement. In mei 2017 raakte bekend dat de fractie een deel van haar Europese betoelaging op een oneigenlijke manier zou hebben besteed.[9] Het incident voedde opnieuw de discussie of er sprake is van afwending van dotaties of van politieke vervolging van eurosceptische politieke partijen.

Bij de Europese verkiezingen van 2019 was Annemans opnieuw Vlaams Belang-lijsttrekker en werd hij herkozen in het Europees Parlement waar hij Vlaams Belang delegatieleider is ven een driekoppige delegatie (samen met Filip De Man en Tom Vandendriessche).

Op 2 juli 2019 vormde het Vlaams Belang samen met de Lega uit Italië, het Franse Rassemblement National, het Duitse AFD, de Oostenrijkse FPÖ en enkele andere gelijkgezinde partijen de fractie ‘Identiteit en Democratie’ in het Europees Parlement als voortzetting van de fractie Europa van Naties en Vrijheid. De fractie telt 64 leden.


Europese partij Identiteit & Democratie

In december 2017 werd Gerolf Annemans op een algemene vergadering van de Europese partij verkozen als voorzitter van de 'Beweging voor een Europa van Naties en Vrijheid' (BENV). Gerolf Annemans is nog steeds voorzitter van de Europese partij Identiteit en Democratie als opvolger van BENV en strijdt op Europees niveau voor een Europa van soevereine staten, een Europa van vrijheid, nationale eigenheid en identiteit.

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Gerolf Annemans is getrouwd en heeft drie kinderen.[10]

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Annemans is auteur of medeauteur van een aantal boeken en Vlaams Blok-brochures:

 • Onafhankelijkheid moet en kan
 • Dossier Gastarbeid
 • Dit leven is in gevaar
 • Het Vlaams Blok: de gezinspartij
 • Project Vlaamse Staat; NVI, 1993 - samen met Luk Van Nieuwenhuysen en Karim Van Overmeire
 • De Ordelijke Opdeling van België - Zuurstof voor Vlaanderen; Egmont, 2010-2012
 • Diverse verkiezingsprogramma's van het Vlaams Blok
 • Dutroux, te veel om te geloven; Egmont, 2004
 • Operatie Vlaamse Onafhankelijkheid; Egmont, 2008
 • 1914-2014: van loopgraven tot republiek; Egmont, 2014
 • De Ordelijke Opdeling van België: Quid Nunc?; Egmont, 2016
 • Het dwaze taboe. Een meta-analyse van internationale en nationale studies omtrent criminaliteit en etniciteit; Egmont, 2005 - samen met Marjan Bodein
 • Voor Europa, tegen deze EU – 2015
 • Een Europa van Naties en Vrijheid – 2016
 • Vlamingen betalen meest (het kostenplaatje van de EU) – 2017
 • Een patriottische lente - 2018
 • De ontvoering van Europa, Uitgeverij Egmont 2019

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]