Gerolstein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gerolstein
Stad in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Gerolstein
Gerolstein (Rijnland-Palts)
Gerolstein
Situering
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Rijnland-Palts Rijnland-Palts
Landkreis Vulkaneifel
Verbandsgemeinde Gerolstein
Coördinaten 50° 13′ NB, 06° 40′ OL
Algemeen
Oppervlakte 64,43 km²
Inwoners
(31-12-2020[1])
7.721
(120 inw./km²)
Hoogte 358 m
Burgemeester Bernd May (partijloos)
Overig
Postcode 54568
Netnummer 06591
Kenteken DAU
Stad 9 Ortsteile
Gemeentenr. 07 2 33 026
Website www.gerolstein.de
Locatie van Gerolstein in Vulkaneifel
Kaart van Gerolstein
Portaal  Portaalicoon   Duitsland
Gerolstein

Gerolstein is een kleine stad in de Eifel, in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts. De stad telt 7.721 inwoners[1] en is gelegen aan de Kyll. De gemeente heeft een samenwerking met het Nederlandse Gilze en Rijen en bestaat naast het stadje zelf uit nog een aantal dorpjes die rondom het stadscentrum liggen, met name: Bewingen, Büscheich-Niedereich, Gees, Hinterhausen, Lissingen, Michelbach, Müllenborn, Oos en Roth.

De voornaamste industrie van Gerolstein zijn de mineraalwaterbronnen, de Gerolsteiner Sprudel. Gerolsteiner is een van de grotere Duitse mineraalwatermerken en was hoofdsponsor van de wielerploeg Team Gerolsteiner. Naast de mineraalwaterbronnen heeft Gerolstein ook nog een kleine toeristenindustrie.

De historie van de stad is omschreven in het artikel Graafschap Blankenheim en Gerolstein. Enkele bezienswaardigheden zijn de Verlosserkerk (Erlöserkirche), de Leeuwenburcht en de burcht Lissingen

Verkeer en vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

De Bundesstraße 410 loopt dwars door Gerolstein. Zo'n 15 km ten oosten van Gerolstein ligt de Bundesautobahn 1, die in de Eifel onderbroken is.

Station Gerolstein ligt aan de Eifelbahn van Keulen naar Trier. Deze niet-geëlektrificeerde spoorlijn kent een geregeld personenverkeer. Bij Gerolstein sluit de Eifelquerbahn naar Mayen en Andernach hierop aan. Op deze nevenlijn werd van 2001 tot en met 2012 een toeristische dienst uitgevoerd in weekeinden en op feestdagen. De Westeifelbahn van Gerolstein naar Sankt Vith is opgebroken.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Externe verwijzing[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Gerolstein van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.