Gerrit Taverne jr.

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ds. Gerrit F. Taverne (Den Haag, 1944 - 27 augustus 2010) was een ultraconservatieve predikant. Hij werd door dagblad Trouw de 'laatste echte calvinist van Nederland' genoemd, vanwege zijn aversie tegen de Rooms-Katholieke Kerk en omdat hij de regels van Calvijn tot op de letter eerbiedigde.

Taverne jr. werd geboren in Den Haag, kort voordat zijn vader Gerrit Taverne sr. Nederlands Hervormd predikant werd. Via Ten Boer en Minnertsga kwam het gezin in 1951 in Hoogeveen terecht, waar vader Taverne sr. het al snel aan de stok kreeg met het kerkbestuur. Dit leidde in 1953 tot een schorsing, waarna Taverne sr. de Presbyteriaal Hervormde Gemeenten stichtte.

Vanwege de - zelfs voor de in die tijd nog zeer christelijke Hoogeveense gemeenschap - extreme standpunten van zijn vader, had Gerrit Taverne jr. geen makkelijke jeugd. In een interview zei hij hierover later dat hij veel gepest werd en regelmatig met blauwe plekken thuis kwam. Ook als theologiestudent in Groningen werd hij door medestudenten veel genegeerd.[1]

In 1977 werd Taverne jr. predikant van de Vrije hervormde gemeente in IJsselmuiden. In 1983 moest hij na een conflict met een deel van zijn gemeente opstappen als predikant. Met zo'n twintig volgelingen begon hij een huisgemeente bij hem thuis.[2]

Taverne jr. kwam begin 2003 landelijk in het nieuws omdat hij en zijn volgelingen weigerden met euro's te betalen[2], omdat het symbool van Europa (twaalf sterren) Bijbels plagiaat was.[3] In zijn kerk werd daarom zo lang mogelijk nog in guldens betaald. Taverne jr. overleed aan de gevolgen van kanker. Hij wilde geen ziekenhuisbehandeling, omdat hij zich schikte in zijn lot.