Gersindis van Forcalquier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gersindis
1180-1242
Gersenda.jpg
Gravin van Forcalquier
Periode 1208-1222
Voorganger Willem II (IV)
Opvolger ingelijfd bij Provence
Vader Reinier van Sabran
Moeder Gersindis van Forcalquier

Gersindis van Forcalquier (1180-1242) was de oudste dochter van Reinier van Sabran en van Gersindis van Forcalquier, zelf een dochter van Willem II.

Toen zij 13 jaar was, werden haar grootvader en haar grootoom verplicht om het verdrag van Aix te ondertekenen. Hierdoor werd Gersindis erfgename van het graafschap Forcalquier en zou zij trouwen met Alfons, tweede zoon van koning Alfons II van Aragón. Dit gebeurde in juli 1193 en ze werd de moeder van:

In 1209 stierven zowel haar grootvader, Willem van Forcalquier, als haar echtgenoot. Peter II van Aragón nam de voogdij waar voor de jonge Raymond Berengarius. Peter II delegeerde op zijn beurt het regentschap aan zijn oom Sancho, graaf van Roussillon. Als in 1213 ook Peter II in Muret gedood werd, nam Sancho het regentschap over Aragon waar en stond het regentschap over Provence af aan zijn zoon Nuno. Door deze verwarring ontstond tweespalt bij de Catalanen van Provence tussen de aanhangers van Gersinde en deze van Nuno, die de jonge graaf leek te willen verdrijven om in zijn plaats te komen. Daarvan maakte de Provençaalse adel gebruik om onrust te stoken en koos ten slotte partij voor Gersinde, verdreef Nuno, plaatste Raymond Berengarius IV onder de voogdij van zijn moeder en stelde een regentenraad aan.

Rond 1220 eiste Willem van Sabran, een neef van Willem II van Forcalquier het graafschap op. Hij maakte gebruik van de onrust in het gebied om Sisteron te overmeesteren. Door een verzoening van de aartsbisschop van Aix, verkreeg Willem een schadeloosstelling en mede hierdoor bleef hij zichzelf tot zijn dood wel graaf van Forcalquier noemen. In 1222 is de positie van Raymond Berengarius geconsolideerd en stond Gersindis hem het graafschap Forcalquier af. Zijzelf trok zich terug in het klooster van Celles.