Gertrude Käsebier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Gertrude Kaesebier)
Gertrude Käsebier
Gertrude Käsebier
Algemene informatie
Volledige naam Gertrude Stanton
Geboren Des Moines, 18 mei 1852
Overleden New York, 12 oktober 1934
Land Verenigde Staten van Amerika
Werk
Beroep fotograaf
Lid van Photo-Secession
Rechten auteursrechten op oeuvre verlopen
RKD-profiel
Media op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Gertrude Käsebier, 1894
Käsebier, 1905, De Meyer

Gertrude Käsebier, geboren Stanton (Des Moines, Iowa, 18 mei 1852New York, 13 oktober 1934) was een Amerikaans fotografe. Ze wordt gerekend tot de stroming van het picturalisme.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Gertrudes vader, John W. Stanton, was een pionier in het Westen van Amerika in het midden van de 19e eeuw en later de eerste burgemeester van het goudzoekersstadje Golden (Colorado). Na zijn dood in 1864 verhuisde het gezin Stanton naar New York.

Gertrude huwde in 1874 de welgestelde zakenman Käsebier. Ze begon pas op relatief late leeftijd te fotograferen, eigenlijk pas nadat ze in rond 1890 portretten begon te maken van haar drie kinderen. In 1894 reisde ze naar Duitsland om zich daar verder te bekwamen in de fotokunst. In 1897 opende ze een fotoatelier in New York.

Käsebier maakte snel naam als portretfotografe, van diverse aard: aanvankelijk vaak van familietaferelen, maar bijvoorbeeld ook van inlandse indianen, later steeds meer in opdracht, ook van bekende personen. In 1898 had ze een succesvolle expositie in de New Yorkse Camera Club. Haar foto The Manger leverde tijdens een tentoonstelling rond de eeuwwisseling het toen onwaarschijnlijk hoge bedrag van 100 dollar op.

Ze werd als eerste vrouw lid van de fotografie-verenigingen Photo-Secession en de Linked Ring. In 1903 publiceerde Alfred Stieglitz een zestal foto’s van haar in de eerste edities van het bekende kunstzinnige fototijdschrift Camera Work.

Käsebier werd vooral geroemd om de expressie van individuele personen die ze wist te vangen in haar foto’s. Een belangrijk thema in haar werk is het moederschap. Ze geldt als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het pictorialisme.

Käsebier werd voorts geroemd als een voor haar tijd ongewoon zelfstandige en ondernemende vrouw. Na de dood van haar man bouwde ze haar studio uit tot een klein foto-imperium en toonde ze zich een opvallend goede zakenvrouw. Veel vrouwelijke fotografen in de twintigste eeuw lieten zich door haar inspireren.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Barbara L. Michaels: Gertrude Kasebier: The Photographer and Her Photographs. Harry N. Abrams, Inc., New York 1992, ISBN 0-8109-3505-8

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]