Gesina ter Borch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gesina ter Borch
Gesina ter Borch, by Gesina ter Borch cropped.jpg
Persoonsgegevens
Geboren 15 november 1631
Deventer, Nederland
Overleden 16 april 1690
Zwolle, Nederland
Beroep(en) Kunstenares, Schrijfster
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Barokke genreschilder
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Gesina of Geesken ter Borch (Deventer, 15 november 1631 (doopdatum) - Zwolle, 16 april 1690) was een Nederlandse tekenares en schrijfster van alledaagse scènes. Ze was de dochter van Gerard ter Borch (I) en de halfzus van Gerard ter Borch (II). Haar naam wordt soms gespeld als Gesina Terborch.

Biografie[bewerken]

Gesina kwam uit een gezin waarin de artistieke opvoeding sterk naar voren kwam. Niet alleen haar vader Gerard ter Borch I, maar ook haar halfbroer Gerard ter Borch II en haar broers Harmen en Moses maakten tekeningen die zij vervolgens in albums archiveerde. Bovendien stond Gesina met regelmaat model voor werken van Gerard ter Borch II, waaronder:

Werk[bewerken]

Gesina ter Borch verzamelde bestaande, maar ook eigenhandige gedichten en liederen bestemd voor poëzie-albums en liedboeken en illustreerde deze met alledaagse scènes. Zo schilderde ze vechtende of liefkozende paartjes, wordt er gedronken en gerookt ter illustratie bij een drinklied, maar ook werkte ze samen met haar beroemde broer Gerard aan het stemmige postume portret van hun vroeg gestorven broer Moses. Er zijn drie albums bekend van Gesina: Materi-boeck (1648); De papiere Laure Krans (1652-1660) en Kunstboek (vanaf 1660). De eerste bundel van 29 bladen bestaat uit schoonschrift en waterverftekeningen en is voorzien van een zelfportret in cartouche.

Externe links[bewerken]