Gesina ter Borch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gesina ter Borch
Gesina ter Borch
Persoonsgegevens
Geboren 15 november 1631
Deventer, Nederland
Overleden 16 april 1690
Zwolle, Nederland
Beroep(en) Kunstenares, Schrijfster
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Barokke genreschilder
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Gesina of Geesken ter Borch (Deventer, 15 november 1631 (doopdatum) - Zwolle, 16 april 1690) was een Nederlandse tekenares en schrijfster van alledaagse scènes. Ze was de dochter van Gerard ter Borch (I) en de halfzus van Gerard ter Borch (II).

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Gesina kwam uit een gezin waarin de artistieke opvoeding sterk naar voren kwam. Niet alleen haar vader Gerard ter Borch I, maar ook haar halfbroer Gerard ter Borch II en haar broers Harmen en Moses maakten tekeningen die zij vervolgens in albums archiveerde. Bovendien stond Gesina met regelmaat model voor werken van Gerard ter Borch II, waaronder:

Ze heeft haar hele leven in het ouderlijk huis in de Sassenstraat in Zwolle gewoond. Zij was bevriend met Henk Jordis, een Amsterdamse koopman, maar of er een liefdesrelatie bestond is niet bekend.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Gesina ter Borch was geen beroepskunstenaar. Ze verzamelde bestaande, maar ook eigenhandige gedichten en liederen bestemd voor poëzie-albums en liedboeken en illustreerde deze met alledaagse scènes. Zo schilderde ze vechtende of liefkozende paartjes, wordt er gedronken en gerookt ter illustratie bij een drinklied, maar ook werkte ze samen met haar beroemde broer Gerard aan het stemmige postume portret van hun vroeg gestorven broer Moses. Er zijn drie albums bekend van Gesina: een album met schoonschrift, Materi-boeck (1648); een liedboek De papiere Laure Krans (1652-1660) en een aquarel- en plakboek, Kunstboek (vanaf 1660).

Ze nam het beheer van de familiecollectie tekeningen en documenten van haar vader over. Voor haar dood droeg ze dat over aan haar zus. De collectie bleef in de familie tot in 1886 het Rijksmuseum te Amsterdam die overnam. Daardoor bestaat er een goed inzicht in de werkmethoden, wijzen van onderricht, smaak van verzamelen en reacties op eigentijdse kunst van een kunstzinnige, welgestelde familie uit de Gouden Eeuw.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Gesina ter Borch van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.