Geslachtsgemeenschap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Geslachtsgemeenschap, coïtus, copulatie, neuken of bijslaap[1] is het penetreren van de vagina door de menselijke penis. In bredere zin vallen hier ook de hierop gelijkende seksuele handelingen anaal neuken en pegging onder.

Geslachtsgemeenschap en masturbatie zijn de twee meest voorkomende seksuele activiteiten onder mensen. Bij andere dieren wordt copulatie paren genoemd. Vaginale geslachtsgemeenschap is de eerste stap van de voortplanting.

Geslachtsgemeenschap wordt normaal gesproken voorafgegaan door een voorspel dat de partners seksueel prikkelt en daardoor hun lichaam voorbereidt: de menselijke penis wordt stijf en produceert voorvocht en de vagina wordt vochtig. Hierna kan de penis in de vagina worden ingebracht, het zogenaamde penetreren. Gedurende de geslachtsgemeenschap wordt de penis naar voren en achteren bewogen. De man kan zo steeds verder worden gestimuleerd en mogelijk ejaculeren. Ook een vrouw kan tijdens de penetratie een orgasme krijgen.

Geslachtsgemeenschap kan worden bedreven in een grote variëteit van seksposities. Na het voorspel en de geslachtsgemeenschap komt meestal het naspel.


Orgasme

Het is eerder uitzondering dan regel dat de vrouw door geslachtsgemeenschap alléén, zoals hierboven beschreven, voldoende wordt gestimuleerd om ook klaar te komen. De verschillende posities waarin de geslachtsgemeenschap kan worden bedreven bieden verschillende stimuleringen voor de vrouw, en het is mogelijk dat er posities zijn te vinden waarbij de vrouw ook tot een orgasme kan komen. Voor veel vrouwen echter is een stimulatie anderszins bijvoorbeeld door aanraking van de clitoris met de mond of met de hand noodzakelijk om het ultieme plezier aan seks te beleven. Deze 'handelingen' noemt men het voorspel en zijn niet beperkt tot de geslachtsdelen alleen maar bestrijken vrijwel het gehele lichaam.

Zwangerschap

Soms wordt gedacht dat een vrouw bij de eerste geslachtsgemeenschap van haar leven niet zwanger kan raken. Dit is echter een gevaarlijk fabeltje: zelfs bij de eerste experimenten in de liefde kan een vrouw onmiddellijk zwanger worden.

Afbeelding uit Pompeï

Aan de andere kant leidt niet elke geslachtsgemeenschap tot een zwangerschap. Per copulatie is de kans ongeveer nul tot maximaal 30%, afhankelijk van de fase in de menstruatiecyclus waarin de vrouw op dat moment verkeert. Bij een seksueel actief koppel in de vruchtbare leeftijd dat zonder anticonceptie geslachtsgemeenschap heeft zal na 1 jaar in 85% van de gevallen een zwangerschap zijn opgetreden. Dit kan ook onder normale omstandigheden dus langer duren. Niet iedere bevruchte eicel leidt tot een zwangerschap; er zijn aanwijzingen dat bij de mens tot ca. 40-50% van alle bevruchte eicellen al in een zeer vroeg stadium (uren tot enige dagen) spontaan te gronde gaat.[2] De kans op een daadwerkelijke bevruchting is iets hoger wanneer de vrouw na de ejaculatie van de man met het bekken licht verhoogd enige tijd blijft liggen. Als meest effectief voor bevruchting wordt daarom aangeraden om een man-boven positie te kiezen.

Zowel de Kamasutra, het 19e-eeuwse literaire werk De figuris Veneris als de I Modi zet over seksuele houdingen het een en ander uiteen.

Taal

1rightarrow blue.svg Zie Seksuele volkstaal en eufemismen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Zoals voor alle termen die met de seksualiteit te maken hebben, zijn ook voor geslachtsgemeenschap vele alternatieve woorden. Er bestaan vele verschillende, meer of minder pejoratieve Nederlandse synoniemen voor het woord geslachtsgemeenschap. Er zijn weinig begrippen waar meer synoniemen voor bestaan.[bron?]

Zie ook

Afbeeldingen

Literatuurverwijzingen

  1. Schuurmans Stekhoven, W. (1932). Nolst Trénité’s nieuw verpleegsters zakwoordenboekje (9de druk). Amsterdam: J.M. Meulenhoff.
  2. Foetus into man, J.M.Tanner, 1982