Geslachtsgemeenschap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Dit artikel gaat over de mens, zie paren voor coïtus bij dieren

Geslachtsgemeenschap, (latijn coïtus, ook copulatie, neuken, verouderd bijslaap[1]) is een seksuele handeling waarbij een man met de penis de vagina van een vrouw penetreert.

In bredere zin vallen ook coïtusequivalenten onder de term onder waaronder genito-anaal verkeer en pegging, dit artikel behandelt genito-vaginaal verkeer.

Geslachtsgemeenschap wordt voorafgegaan door een fase van seksuele opwinding dat de partners seksueel prikkelt en daardoor hun lichaam voorbereidt: de penis wordt stijf en produceert voorvocht en in de vagina ontstaat vaginale afscheiding. Dit maakt dat de penis gemakkelijk in de vagina kan worden ingebracht. Gedurende de geslachtsgemeenschap wordt de penis naar voren en achteren bewogen, het zogenaamde penetreren. De man wordt zo steeds verder gestimuleerd en zal mogelijk ejaculeren. Hierbij wordt het sperma in de vagina gespoten. Het sperma vindt een weg via de vagina en baarmoederhals naar de baarmoeder of eileider voor het bevruchten van de eicel met als mogelijk gevolg een zwangerschap. Mensen kunnen een bevruchting voorkomen door verschillende vormen van anticonceptie.

Bevruchting

Afbeelding uit Pompeï

Ongeacht het gebruik van voorbehoedsmiddelen leidt niet elke geslachtsgemeenschap tot een bevruchting. Per copulatie is de kans ongeveer nul tot maximaal 30%, afhankelijk van de fase in de menstruatiecyclus waarin de vrouw op dat moment verkeert.[bron?] Niet iedere bevruchte eicel leidt tot een zwangerschap; er zijn aanwijzingen dat bij de mens tot ca. 40-50% van alle bevruchte eicellen al in een zeer vroeg stadium (uren tot enige dagen) spontaan te gronde gaat.[2] Bij een seksueel actief koppel in de vruchtbare leeftijd dat zonder anticonceptie geslachtsgemeenschap heeft zal na 1 jaar in 85% van de gevallen een zwangerschap zijn opgetreden. Dit kan ook onder normale omstandigheden dus langer duren.[bron?] De kans op een daadwerkelijke bevruchting is iets hoger wanneer de vrouw na de ejaculatie van de man met het bekken licht verhoogd enige tijd blijft liggen. Als meest effectief voor bevruchting wordt daarom aangeraden om een man-boven positie te kiezen.[bron?]

Soms wordt gedacht dat een vrouw bij de eerste geslachtsgemeenschap van haar leven niet zwanger kan raken.[bron?] Dit is echter een gevaarlijk fabeltje: zelfs bij de eerste experimenten in de liefde kan een vrouw onmiddellijk zwanger worden.

Posities

Geslachtsgemeenschap kan worden bedreven in een grote variëteit van seksposities. Zowel de Kamasutra, het 19e-eeuwse literaire werk De figuris Veneris als de I Modi zet over seksuele houdingen het een en ander uiteen. Geslachtsgemeenschap en masturbatie zijn de twee meest voorkomende seksuele activiteiten onder mensen.

Vrouwelijk orgasme

1rightarrow blue.svg Zie Vrouwelijk orgasme voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Ook een vrouw kan tijdens de penetratie een orgasme krijgen. Het is eerder uitzondering dan regel dat de vrouw door penetratie alléén voldoende wordt gestimuleerd om ook klaar te komen. De verschillende posities waarin de geslachtsgemeenschap kan worden bedreven bieden verschillende stimuleringen voor de vrouw, en het is mogelijk dat er posities zijn te vinden waarbij de vrouw ook tot een orgasme kan komen. Voor veel vrouwen echter is een stimulatie anderszins bijvoorbeeld door aanraking van de clitoris met de mond of met de hand noodzakelijk om het ultieme plezier aan seks te beleven. Deze 'handelingen' noemt men het voorspel en zijn niet beperkt tot de geslachtsdelen alleen maar bestrijken vrijwel het gehele lichaam.

Taal

1rightarrow blue.svg Zie Seksuele volkstaal en eufemismen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Zoals voor alle termen die met de seksualiteit te maken hebben, zijn ook voor geslachtsgemeenschap vele alternatieve woorden. Er bestaan vele verschillende, meer of minder pejoratieve Nederlandse synoniemen voor het woord geslachtsgemeenschap. Er zijn weinig begrippen waar meer synoniemen voor bestaan.[bron?]

Zie ook

Afbeeldingen

Literatuurverwijzingen

  1. Schuurmans Stekhoven, W. (1932). Nolst Trénité’s nieuw verpleegsters zakwoordenboekje (9de druk). Amsterdam: J.M. Meulenhoff.
  2. Foetus into man, J.M.Tanner, 1982