Gestreepte daggekko

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Gestreepte daggekko
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2011)
Phelsuma Antanosy Andasibe Madagascar.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Gekkota (Gekko's)
Familie:Gekkonidae
Geslacht:Phelsuma (Madagaskardaggekko's)
Soort
Phelsuma lineata
Gray, 1842
Afbeeldingen Gestreepte daggekko op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Gestreepte daggekko op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De gestreepte daggekko[2] (Phelsuma lineata) is een hagedis uit de infraorde gekko's (Gekkota) en de familie Gekkonidae.[3] De geslachtsnaam is een eerbetoon aan de Nederlandse arts Murk van Phelsum.

Algemeen[bewerken]

Leefgebied

De gestreepte daggekko komt endemisch voor op het Afrikaanse eiland Madagaskar. De habitat bestaat uit vochtige warme bossen met veel planten en schuilmogelijkheden, in de buurt van water. Het is een goede klimmer die op boomstammen kan rennen en vooral vliegen, krekels en andere ongewervelden eet, maar ook fruit en nectar. De gekko schuwt de mens niet en komt veel voor in bananenplantages en boomkwekerijen.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

Deze gekko wordt meestal niet langer dan 10 centimeter. De basiskleur is felgroen, met een oranje vage vlek op de rug, een blauwe staart en een V-vormige azuurblauwe vlek op de neus. De naam is te danken aan de donkerbruine onderzijden van de flanken met daaronder een heldere gele streep. De buik is wit en de mannetjes hebben intensere kleuren dan de vrouwtjes.

Gevangenschap[bewerken]

Vele madagaskardaggekko's worden in terraria gehouden om de bonte kleuren. De gekko's zijn in tegenstelling tot vrijwel alle andere gekko's overdag actief en hebben daardoor een hoge decoratieve waarde. Zoals alle madagaskardaggekko's heeft de gestreepte daggekko een matig vochtig, dicht beplant terrarium nodig met liefst enkele bloeiende bloemen voor de nectarvoorziening, maar honing of speciale preparaten zijn een goed alternatief.

Bronvermelding[bewerken]