Getbol

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Getbol, Koreaanse getijdenvlakten
Werelderfgoed natuur
Wadden van Gochang Getbol
Land Vlag van Zuid-Korea Zuid-Korea
UNESCO-regio Azië en de Grote Oceaan
Criteria x
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 1591
Inschrijving 2021 (44e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst
Getbol
Hangul 한국의 갯벌
Herziene Romanisatie Hangugui gaetbeol
McCune-Reischauer Han'gugŭi kaetpŏl
Getbol (Zuid-Korea)
Seocheon
Seocheon
Buan
Buan
Gochang
Gochang
Muan
Muan
Shinan
Shinan
Suncheon
Suncheon
Boseong
Boseong
Locatie van de wadplaten

De Getbol, Koreaanse getijdenvlakten zijn een geheel van wadden aan de zuidwest- en zuidkust van Zuid-Korea. Ze behoren, op de Waddenzee na, tot de grootste wadden ter wereld. De wadden aan de oostelijke kusten van de Gele Zee en de straat van Korea liggen in de Koreaanse provincies Chungcheongnam-do, Jeollabuk-do en Jeollanam-do.

De wadden behoren tot het natuurlijk erfgoed en werden door Zuid-Korea in 2010 een eerste maal voorgedragen voor opname in de UNESCO werelderfgoedlijst. De nominatie werd in 2018 ingetrokken na evaluatie en werd, met bijkomende documentatie in 2019 opnieuw ingediend. De bijeenkomst van het werelderfgoedcomité werd in 2020 uitgesteld vanwege de coronapandemie maar werd in juli 2021 gehouden in Fuzhou. Tijdens deze 44e sessie van de Commissie voor het Werelderfgoed werd de inschrijving weerhouden en werd de site als Getbol, Koreaanse getijdenvlakten erkend als werelderfgoed.

De site kan opgedeeld worden in vier onderscheiden zones: Seocheon Getbol, Gochang Getbol, Shinan Getbol en Boseong-Suncheon Getbol. De site vertoont een complexe combinatie van geologische, oceanografische en klimatologische omstandigheden die hebben geleid tot de ontwikkeling van diverse sedimentaire kustsystemen. Elk onderdeel vertegenwoordigt een van de vier subtypes van getijdenvlakken (in baaien, estuaria, lagunes en rond archipels).

De site herbergt een hoge mate van biodiversiteit, met meldingen van 2.150 soorten flora en fauna, waaronder 22 wereldwijd bedreigde of bijna bedreigde soorten. Het is de thuisbasis van 47 endemische en vijf bedreigde mariene ongewervelde soorten naast een totaal van 118 trekvogelsoorten waarvoor het gebied kritieke habitats biedt op de zomertrek van en naar Siberië, een trek waarvoor jaarlijks zo'n miljoen trekvogels een rustpauze in de wadden nemen.

Endemische fauna omvat de Koreaanse inktvissen (Octopus minor), en afzetting feeders zoals Japanse modderkrabben (Macrophthalmus (Mareotis) japonicus), wenkkrabben (Uca lactea), en borstelwormen (Polychaeta), Stimpson's spookkrabben (Ocypode stimpsoni), Gele Zee zeeslakken (Umbonium thomasi), , evenals verschillende suspensie feeders zoals mosselen. De site is voor de Commissie voor het Werelderfgoed illustratief voor het verband tussen geodiversiteit en biodiversiteit, en toont de afhankelijkheid van culturele diversiteit en menselijke activiteit van de natuurlijke omgeving.[1]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Mudflats in South Korea van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.