Geurige schijnridderzwam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Geurige schijnridderzwam
Geurige schijnridderzwam
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota (Steeltjeszwam)
Klasse:Agaricomycetes
Onderklasse:Agaricomycetidae
Orde:Agaricales (Plaatjeszwam)
Familie:Incertae sedis
Geslacht:Lepista
Soort
Lepista irina
(Fr.) H.E. Bigelow (1959[1])
Geurige schijnridderzwam
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

De geurige schijnridderzwam (Lepista irina) is een schimmel behorend tot de familie Tricholomataceae. De vruchtlichamen groeien vaak in grote groepen en niet zelden als heksenringen. Hij leeft op humus van meestal loofbomen op matig vochtige tot vrij droge, zand- en kleigronden.[2]

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Hoed

De hoed, die in het midden dik is, is als hij jong is bijna halfbolvormig, later wordt hij vlakker en platter en heeft hij een min of meer uitgesproken bult. Het bereikt 5 tot 9, zelden tot 14 centimeter in diameter. Het matte, gladde oppervlak van de hoed is licht witgrijs tot crèmekleurig, lichtbruin in het midden en is hygrofaan. De hoedrand is onregelmatig, gebogen en soms licht geribbeld.

Lamellen

De onderling vermengde en matig gevulde lamellen zijn licht uitpuilend of recht aan de steel bevestigd en kunnen gemakkelijk loskomen van het vruchtvlees eronder. Ze zijn crèmekleurig als ze jong zijn en enigszins grijsroze als de sporen rijpen.

Steel

De sterke, vezelige steel is 6 tot 10 cm hoog en 1 tot 2 cm dik. Als hij jong is, is hij vlezig en later hol of gevuld. Oppervlakkig gezien is het witachtig tot gebroken wit, bleker dan de kleur van de hoed.

Geur en smaak

Het vruchtvlees is witachtig en waterig. Het ruikt kenmerkend naar violetrood en smaakt mild.

Sporenprint

De sporenprint is crèmegeel tot crèmeoranje.

Microscopische kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De sporen zijn hyaliene, inamyloïde, meten 6-8 (10) × 3,5-5 µm en hebben een ellipsvormige vorm en een enigszins wrattenachtig oppervlak.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland komt de geurige schijnridderzwam vrij algemeen voor. Hij staat niet op de rode lijst en is niet bedreigd.[2]