Gevangenpoort (Bergen op Zoom)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gevangenpoort, centrumzijde
Gevangenpoort, zijde Westersingel

De Gevangenpoort (ook Lievevrouwepoort ) in Bergen op Zoom is het oudste monument van de stad. De poort dateert uit de 14e eeuw en is een van de overgebleven voorbeelden van stadspoorten zoals die in de middeleeuwen in Nederlandse steden te vinden waren. Het is de enige stadspoort overgebleven in Bergen op Zoom, en een rijksmonument.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Lievevrouwepoort stond aan de westerzijde van de stad, was onderdeel van de toenmalige vestingmuur en was de toegang tot de Lievevrouwestraat. De poort is gebouwd in het midden van de 14de eeuw en is een van de oudste nog bestaande stadspoorten in Nederland. Het bestond uit twee robuuste torens van Gobertanger kalksteen en schietgaten die berekend zijn op kruisbogen. Het had een voorpoort met kleinere torens en een stenen brug over de stadsgracht. De poort verloor zijn functie toen het havengebied in 1484 omwald werd, waardoor hij binnen de stad kwam te liggen.

De poort wordt aan de stadszijde met baksteen uitgebreid en krijgt hierna, waarschijnlijk in 1485, de functie als gevangenis. Hierdoor werd het gebouw ook 'Gevangenpoort' genoemd. Door de protestantisering in de 16de eeuw vervalt de naam Lievevrouwepoort. De poort was eigendom van de markies van Bergen op Zoom. In 1619 werd de vervallen voorpoort gesloopt.

Tot 1931 heeft het gebouw dienstgedaan als gevangenis.

Huidige functie[bewerken | brontekst bewerken]

De Gevangenpoort is nu in gebruik als tentoonstellingsruimte voor het Historisch Centrum Het Markiezenhof gelegen in de Steenbergsestraat

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]