Gevlamde fijnstraal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gevlamde fijnstraal
Gevlamde fijnstraal
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Campanuliden
Orde:Asterales
Familie:Asteraceae (Composietenfamilie)
Onderfamilie:Asteroideae
Geslachtengroep:Astereae
Geslacht:Conyza (Asterfijnstraal)
Soort
Conyza bonariensis
(L.) Cronquist (1943)
Zaad- en bloemhoofden van gevlamde fijnstraal
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Gevlamde fijnstraal op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Gevlamde fijnstraal (Conyza bonariensis) is een eenjarige plant uit de composietenfamilie. De plant behoort tot het geslacht fijnstraal, net als onder meer de wat algemenere hoge fijnstraal (Conyza sumatrensis) en de zeer algemene Canadese fijnstraal (Conyza canadensis).

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De gevlamde en de hoge fijnstraal bezitten beide in het algemeen vijflobbige buisbloemen, in tegenstelling tot de Canadese fijnstraal die vierlobbige buisbloemen heeft.[1] De gevlamde fijnstraal onderscheidt zich dan weer van de hoge fijnstraal doordat de omwindselbladen gewoonlijk een opvallend roodachtige top bezitten. Hier komt ook de naam vandaan.

Standplaats en verspreidingsgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De plant is verspreid over de meeste tropische en subtropische streken van de wereld. De precieze herkomst is onbekend, maar is waarschijnlijk Midden- of Zuid-Amerika.

Zowel de hoge als de gevlamde fijnstraal zijn in het eerste decennium van de 21e eeuw ingeburgerd in de Benelux. Ze komen vooral voor in stedelijke milieus. Daar ziet men ze vooral op rommelige, stenige en opengewerkte plaatsen, bijvoorbeeld daar waar grond of puin werd gestort, op aanvoerterreinen en dergelijke. Vermoedelijk breidt de soort zich uit, hoewel de vindplaatsen in het algemeen niet stabiel zijn. Het kan zijn dat deze soorten vroeger meer over het hoofd werden gezien.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]