Gevlekt vliegend draakje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Gevlekt vliegend draakje
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2009)
Exemplaar op sterk water.
Exemplaar op sterk water.
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Iguania (Leguaanachtigen)
Familie:Agamidae (Agamen)
Geslacht:Draco
Soort
Draco maculatus
(Gray, 1845)
Afbeeldingen Gevlekt vliegend draakje op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Gevlekt vliegend draakje op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Het gevlekt vliegend draakje (Draco maculatus) is een kleine hagedis uit de familie agamen (Agamidae). De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door John Edward Gray in 1845. Oorspronkelijk werd de naam Dracunculus maculatus gebruikt.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

Zoals alle vliegende draakjes heeft deze kleine agame aan iedere flank een huidplooi die bij een sprong wordt uitgevouwen waarna een soort glijvlucht wordt ingezet. Dit gebeurt alleen bij gevaar; omdat het dier tientallen meters kan zweven, ziet hij namelijk niet waar hij terechtkomt. Wel kan tijdens de vlucht gemikt worden waar te landen, liefst verticaal tegen een boombast vanwege de schutkleur. Net zoals de bekendste soort uit het geslacht Draco, het gewoon vliegend draakje (Draco volans), kan de hagedis maximaal 25 centimeter worden, maar is van de laatste soort te onderscheiden door meer vlekken aan de onderzijde van de huidflappen, een groenige kleur en iets gelige kop. De mannetjes hebben vooral in de paartijd fellere kleuren zoals een knalgele keelzak met een blauwe keelvlek. De basiskleur is meestal bruin en de bovenzijde van het lichaam heeft een grillige, fijnmazige nettekening, net zoals de bast van bomen waar de agame op leeft.

Algemeen[bewerken]

Het is een typische boombewoner die niet graag op de bodem komt en erg snel over de takken kan rennen om prooien te zoeken. Deze soort leeft vrijwel uitsluitend van mieren, slechts af en toe worden ook andere insecten gegeten. Hierdoor is het gevlekt vliegend draakje erg moeilijk in gevangenschap te houden en is er niet zoveel bekend over bijvoorbeeld de levenswijze en de voortplanting. Het verspreidingsgebied beslaat grote delen van zuidoostelijk Azië. Het gevlekt vliegend draakje leeft in bergachtige en vochtige streken met een dichte en hoge bomengroei, meestal in tropische regenwouden.

Bronvermelding[bewerken]