Gevlochten haarlemmermeeraansluiting

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Schematische weergave van een gevlochten haarlemmermeeraansluiting

Een gevlochten haarlemmermeeraansluiting (beter bekend als Diverging Diamond Interchange (DDI)) is een zeer zelden toegepaste vorm van een haarlemmermeeraansluiting, die gebruikt kan worden om een autosnelweg aan te sluiten op een lokale weg. Het vreemde aan deze vorm is dat het verkeer op de lokale weg aan de linkerkant moet rijden. Hierdoor kan eventueel verwarring ontstaan. Voordeel is wel dat de verkeerslichten op de kruisende plaatsen maar 2 standen hebben, in plaats van 4, zoals bij de haarlemmermeeraansluiting. Hierdoor blijven de verkeerslichten minder lang op rood staan. Verder kan men naar rechts rijden zonder te hoeven wachten voor een verkeerslicht.

De gevlochten haarlemmermeeraansluitingen die in gebruik zijn:

Er was een plan om er een dergelijk kunstwerk in de VS aan te leggen (in Ohio), maar dit plan is niet uitgevoerd. Verder zijn er plannen voor een gevlochten haarlemmermeeraansluiting dicht bij Kansas City. Deze is gepland op de volgende locatie: (38° 51′ 31″ NB, 94° 32′ 45″ WL). De gevlochten haarlemmermeeraansluiting zal waarschijnlijk in september 2012 klaar zijn.

In 2017 is besloten om door de aanleg van de RijnlandRoute, Aansluiting Leiden te transformeren tot een gevlochten haarlemmermeeraansluiting.[1]

Op 13 november 2017 werden de plannen goedgekeurd voor de herinrichting van het op- en afrittencomplex E17-N382 in Waregem tot een DDI.[2]

Enigszins vergelijkbaar is het gotische knooppunt, een nauwelijks voorkomende knooppuntsvorm voor kruisende snelwegen waarbij links gereden wordt.

Externe links[bewerken]